Tarkkaile: Nämä 5 asiaa kertovat terveydentilasi!

Lääkärin sijaan sinä itse olet paras terveydentilasi tarkkailija. Muun muassa painomuutokset ja vessakäynnit ovat asioita, joihin sinun kannattaa kiinnittää huomiota.

1. Virtsa

Muun muassa virtsan väri ja haju kertovat terveydentilastasi enemmän kuin uskotkaan, sillä sen perusteella voit päätellä, kuinka hyvin kehosi toimii.

Virtsan välityksellä kehostasi poistuu kuona-aineita, eikä sen pitäisi tuoksua normaalisti kovinkaan vahvalta. Vahva haju voi kieliä esimerkiksi virtsakivien tulehdusta. Jos taas virtsasi on hyvin keltaista, sinun pitää nauttia enemmän nesteitä.

Tarkkaile myös sitä, kuinka usein sinun täytyy käydä vessassa. Ylivilkkaan virtsarakon lisäksi se voi olla merkki esimerkiksi parkinsonin taudista ja diabeteksestä.

2. Paino

Jos lihot tai laihdut ilman varsinaista syytä, kannattaa asiaan kiinnittää huomiota. Se voi nimittäin kieliä esimerkiksi kilpirauhasen vajaatoiminnasta tai siitä, että neste kerääntyy kehoosi aikaisempaa helpommin.

3. Hampaat

Moni ei ymmärrä, kuinka tärkeää hampaiden säännöllinen tarkistuttaminen on.

Suuhygienia ja sen tarkkailu on tärkeää, sillä ongelmat suussa voivat kieliä muun muassa ongelmista sydämessä, keuhkoissa ja ruoansulatuksessa.

4. Iho

Tarkasta koko kehosi vähintään kerran kuukaudessa luomi- ja ihomuutosten varalta.

Esimerkiksi hengenvaarallinen melanooma voi näkyä jo varhaisessa vaiheessa luomimuutoksena. Mitä aikaisemmin se havaitaan, sitä parempi. Ihosta näkyvät myös pienemmät terveysongelmat, kuten allergiat.

5. Kotisi

Jos haluat elää terveellisesti, kannattaa sinun kiinnittää huomiosi myös kotiin. Huolehdi riittävästä ilmanvaihdosta ja vältä vahvoja myrkkyjä esimerkiksi puhdistusaineissa.

Myös muutokset terveydentilassasi voivat kieliä ongelmista kotonasi: jatkuva päänsärky ja allergiat ovat merkki siitä, että kotisi kannattaa testata muun muassa homeen osalta.

Lue myös:

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat