Tarkkaile näitä! 7 merkkiä, joista tiedät tietokoneellasi olevan viruksen

Haittaohjelman saastuttama laite voi reagoida eri tavoin.

Ihmisiä yritetään naruttaa lataamaan haittaohjelmia laitteilleen niin kaverien nimissä tulevilla viesteillä somessa kuin perinteisesti roskapostiviesteihin upotetuilla linkeillä. Yhä useammin linkit on 

Tässä seitsemän merkkiä, jotka voivat paljastaa laitteelle ujuttautuneen haittaohjelman.

1. Mainokset hyppäävät silmille

Haittaohjelman yksi yleisimmistä muodoista on ponnahtavat mainokset, jotka mainostavat milloin mitäkin tuotetta, sivustoa tai palvelua. Joissakin ”mainoksissa” voidaan myös pelotella netinkäyttäjää ilmoittamalla esimerkiksi tietokoneen ongelmasta. Ponnahdusikkunat eivät sellaisenaan ole muuta kuin ärsyttäviä, mutta niitä klikkaamalla voi  vahingossa ladata koneelleen haittaohjelmia.

2. Toimiiko virustorjuntaohjelma oikein?

Joidenkin haittaohjelmien tarkoitus on ohittaa mahdolliset laitteelle asennetut haittaohjelmat. Huoleen on siis syytä, jos virustorjuntaohjelma ei toimi normaalisti.

3. Työpöydälle ilmestyy uusia kuvakkeita

Jos ja kun huomaat epämääräisiä kuvakkeita työpöydällä, kannattaa varmistaa, mitä ne oikein ovat. Varsinkin uusia ohjelmia ladatessa kannattaa tarkistaa, mitä kaikkea koneelle oikeastaan ilmestyy.

4. Nettiselain toimii oudosti

Nettiselaimen kaappaus on yksi haittaohjelmien muodoista, mikä näkyy kummallisesti toimivana selaimena. Esimerkiksi aloitussivu saattaa muuttua tai haut viedä epäilyttäville sivustoille.

5. Kaverit valittavat roskapostista

Sosiaalisen median tilien nimissä voidaan lähetellä kavereille roskapostia, josta on syytä huolestua. Ratkaisuna on kirjautuminen ulos kaikilta tileiltä eri laitteilla ja asettamalla tileille uudet salasanat.

6. Tietokone hidastuu

Haittaohjelma voi tukkia koneen siten, että muiden ohjelmien toiminta hidastuu huomattavasti.

7. Laitteen datakäyttö vilkastuu

Vilkastunut datakäyttö voi kertoa siitä, että laite on joutunut hakkereiden käsiin.

Lähde: Techworm.net

Lue myös:

    Uusimmat