Tarkista lakanat ja vältä ikävä kiusa – älä tuo matkoilta näitä tuliaisia!

Ulkomaanmatkailun lisääntyessä myös kutsumattomat salamatkustajat ovat tulleet matkailijoiden riesaksi. Luteet eivät ole enää vain halvimmissa hostelleissa majailevien reppureissaajien yksinoikeus. Luteista on tullut myös hotelleissa yöpyvien kaupunkimatkailijoiden vitsaus.

Luteet kiusaavat hotellinomistajia ja matkailijoita niin Lontoossa, Amsterdamissa kuin New Yorkissakin. Luteet leviävät nopeasti matkailijoiden vaatteiden ja laukkujen mukana. 

Miten luteilta sitten voi välttyä? Seuraavat varotoimet ainakin vähentävät luteiden hyökkäyksen onnistumista.

Ennen matkaa

Luteet kannattaa ottaa huomioon jo matkaa suunniteltaessa. Tarkista valitsemasi hotellin maine netissä annettujen arvioiden mukaan. Valitse matkalle mieluummin kovapintainen, tiiviisti sulkeutuva matkalaukku, kuin pehmeäpintainen vetoketjullinen tekstiililaukku tai kassi. 

Perillä

Tarkista huone ja varsinkin sänky ennen kuin alat purkaa laukkuja. Pidä matkatavarat kylpyhuoneessa tarkistuksen ajan. Luteet eivät viihdy kylpyhuoneen kiiltävillä kaakelipinnoilla. Turvallisin paikka on kylpyamme. 

Tarkista sängyn alusta huolellisesti. Kiinnitä huomiota myös tekstiilien saumoihin. Tutki hyvin patja ja lakanat.

Luteet jättävät jälkeensä ulostepilkkuja, joita voi löytyä erityisesti sängyn alapuolelta ja sängyn jaloista. 

Jos löydät huoneesta luteita tai merkkejä niistä, vaadi huoneen vaihtoa. Tarkista myös uusi huone.

Pidä vaatteet matkalaukussa koko matkan ajan tai laita ne korkeintaan henkarille roikkumaan. Aseta matkalaukku kauas sängystä lipaston päälle tai matkalaukkutelineelle, älä laske matkalaukkua ollenkaan sängylle, sohvalle tai lattialle.

Pidä matkalaukku aina suljettuna. Pakkaa käytetyt vaatteet takaisin matkalaukkuun, mielellään tiiviisti suljettavaan muovipussiin.

Kotona

Kotiin palattuasi tyhjennä matkalaukku pesukoneen läheisyydessä. Imuroi matkalaukku ja pese kaikki vaatteet heti 60 asteessa.

Jos epäilet, että kotiin tuomiseksi tuli luteita, tee matkalaukulle kuumakäsittely. Lämmitä sauna 50–70 asteiseksi ja pidä matkalaukkua siellä ensin 2 tuntia suljettuna ja avattuna vielä 8 tuntia.

Myös 2–3 tunnin pituinen -18 asteen pakkaskäsittely tappaa luteet. 

Lue myös:

    Uusimmat