Tarja Tallqvist: Köyhät vanhukset joutuvat valitsemaan lääkkeet tai ruoan

Monet puhuvat taantuman myötä kadonneista työpaikoista, mutta eläkeläisetkin elävät taloudellisessa ahdingossa. Kansanedustaja Tarja Tallqvist tietää, että Suomessa elää yli 100 000 ihmistä pelkällä kansaneläkkeellä. Sillä rahasummalla ei juhlita: lääkkeitäkin jaetaan osiin, jotta ne riittäisivät paremmin.

– Luku tarkoittaa sitä, että yhä useampi vanhus elää köyhyysrajalla tai sen alapuolella, Tarja Tallqvist täsmentää.

Iäkkäiden ihmisten kriisi näkyy kaupunkien leipäjonoissa. Yhä useampi leivänhakija tulee paikalle rollaattoria työntäen.

– Vanhin, jonka olen tavannut leipäjonossa, oli 92-vuotias. Hän haki ruoka-apua myös liikuntakyvyttömälle 89-vuotiaalle naapurilleen.

Kiertäessään maata Tallqvist on tavannut lukuisia vanhuksia, jotka kertoivat puolittavansa lääkkeensä. Jotkut jakavat sydäntablettinsa jopa neljään osaan, jotta ne riittäisivät pidempään. Moni joutuu miettimään, ostaako lääkkeitä vai ruokaa.

– Kotihoidossa tapasin vanhuksia, jotka saattoivat jakaa päivän lämpimän aterian kolmeenkin osaan. Kuuden euron ateriaa ei ollut varaa syödä joka päivä, Tallqvist kertoo.

Tallqvistin mukaan köyhillä vanhuksilla ei ole varaa matkustaa bussilla tai junalla tapamaan sukulaisiaan tai ystäviään. Heillä ei myöskään ole varaa terveydenhoitoon tai hampaiden hoitoon. Tallqvist kehottaa ilmoittamaan sosiaalitoimeen, mikäli joku tietää köyhän vanhuksen.

– Toki voi miettiä, miten voisi itse auttaa. Voisi vaikka ystävien kanssa perustaa yhdistyksiä ja rinkejä, jotka käyvät vanhusten luona ja auttavat mahdollisuuksiensa mukaan, Tallqvist ehdottaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja