Tarja Cronberg: Olen kateellinen tanskalaisten itseironialle!

Vihreiden kansanedustajana tunnetuksi tulleen Tarja Cronbergin rakkaus pienintä Pohjoismaata, Tanskaa kohtaan on suurta. Ihmisten avoimuus ja rentous tekivät aikoinaan suuren vaikutuksen Tanskassa edelleen tiuhaan tahtiin vierailevaan Cronbergiin.

– Tutustuin Tanskaan maana kunnolla, kun eroni jälkeen Ruotsissa etsin uutta työpaikkaa, Tarja Cronberg sanoo.

Tanskasta tullut tarjous oli Cronbergin elämäntilanteeseen juuri sopiva. Työ Kööpenhaminan rauhantutkimuslaitoksen johtajana tuntui mielekkäältä, ja Tanska täydelliseltä valinnalta.

Rentous läpileikkaavana periaatteena

Uusi asuinmaa hurmasi Cronbergin täysin. Ihmisten ystävällisyys, avoimuus ja rentous vaikuttivat koko maan ilmapiiriin. Cronberg sanookin Tanskan olevan rento maa asua.

– Ihmiset suhtautuvat elämään ja jopa mahdollisiin vastoinkäymisiinkin todella leppoisasti.

– Tanskalaiset osaavat nauraa itselleen ja omille virheilleen aivan erilailla kuin Suomessa. Olen tästä itseironian taidosta jopa hieman kateellinen, Cronberg naurahtaa.

Cronberg sanoo ihmisten erilaisuuden näkyvän myös esimerkiksi virallisissa tilaisuuksissa. Hän kertoo, kuinka näytti tanskalaiselle kollegalleen kuvaa Suomen hallituksesta, jossa kaikki seisoivat mustat puvut päällä. Kollega vilkaisi kuvaa ja kysyi, olivatko kuvan henkilöt kenties matkalla hautajaisiin.

Ero Suomen ja Tanskan kulttuureissa on Cronbergin mukaan suuri, vaikkei matka maantieteellisesti päätä huimaakaan. Suomessa viihtyvyyden etsiminen ei ole Cronbergin mielestä samalla lailla ominaista kuin se on tanskalaisille.

– Kodikkuuden tuntu ei ole niin leimaa-antava, niin näkyvä, kuin Tanskassa on.

Valon ja meren leikkiä

Matkavinkeistä kysyttäessä Cronbergille tulee mieleen heti kolme paikkaa, jotka entisen kansanedustajan mielestä ovat ehdottomasti käymisen arvoisia.

– Ensimmäisenä on pakko sanoa Skagen, jonka kaunis keltainen tiilikaupunki on lumoava.

Skagen sijaitsee Jyllannin pohjoisimmassa kärjessä. Tämä alle 10 000 asukkaan taajama on tunnettu kauniista, vaaleista hiekkarannoistaan. Skagen tunnetaankin myös nimellä "Valon maa".

– Valon ja meren yhteinen leikki on aivan uskomatonta katseltavaa, Cronberg huokaisee.

– Suomesta ei tahdo löytyä vastaavaa paikkaa mistään.

Cronbergin mukaan turistin kannattaa, mikäli mahdollista, käydä myös Kööpenhaminan Tivolissa sekä pienellä Ærø:n saarella. Tämä Fynin eteläpuolella sijaitseva pieni saari yhteisöineen antaa Tarja Cronbergin mukaan todellisen kuvan tanskalaisesta saaristolaiselämästä.

– Erityisesti kannattaa kiinnittää huomiota rakennusten oviin, ne ovat todella kauniita.

Vointi on erinomainen

Cronberg osallistui menneenä viikonloppuna Syöpäjärjestön Gaalakonserttiin vastaamalla lahjoituspuhelimiin yhdessä muun muassa Riki Sorsan kanssa. Cronbergillä todettiin helmikuussa 2009 rintasyöpä.

– Tämänhetkinen vointini on erittäin hyvä, Cronberg sanoo tyytyväisenä.

– Olen käynyt kaikki hoidot kunniakkaasti läpi ja saanut käytännöllisesti katsoen terveen paperit!

Tanskassa Cronberg käy omien sanojensa mukaan edelleen ainakin kerran kuussa, vaikka asuukin nykyään Pohjois-Karjalassa. Hänen lapsensa asuvat nimittäin siellä.

– Seitsemän lastenlasta on oikein hyvä syy vierailuun! Cronberg lopettaa iloisesti.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja