Mainos

Tappo, tapon yrityksiä, kiristyksiä, pahoinpitelyitä – Helsingin poliisi tutkii vakavia väkivaltarikoksia, joiden taustalla huumekauppa

Helsingin poliisi on tutkinut tänä vuonna ja tutkii edelleen useita vakavia väkivaltarikoksia, joiden taustalla ovat huumeisiin liittyvät erimielisyydet.

– Siellä on 3-4 tapon yritystä, henkirikos, useita törkeitä kiristyksiä, useita törkeitä pahoinpitelyitä, joiden  taustalla ovat suoraan tai epäsuorasti huumausaineet, rikostarkastaja Petri Rainiala sanoo MTV:lle.

Rainialan mukaan huumekaupan luonne on muuttunut ja väkivalta lisääntynyt.

– Pitkällä aikavalillä voisi ajatella, että jos aikaisemmin puukosta saatiin Sorbuspullon takia niin nykyään huumeiden vuoksi, Rainiala tiivistää tilanteen.

Huumeiden suoraa yhteyttä väkivaltajuttuihin esimerkiksi niiden motiivina ei virallisesti tilastoida, mutta poliisin mukaan huumeet näyttäisivät olevan yhä useamman ja yhä suuremman osan vakavien väkivaltarikosten taustalla.

Vangittuna mm. Satudarah MC:n jäseniä

MTV Uutisten tietojen mukaan kiristys- ja pahoinpitelyjutuissa on useita henkilöitä vangittuna. Heidän joukossaan on Suomeen vastikään tulleen liivijengin Satudarah MC:n jäseniä.

Rainialan mukaan väkivaltatapaukset ovat lisääntyneet ehkä siitä syystä, että myös huumeiden tarjonta on lisääntynyt.

– Siellä on kahdenlaisia tyyppitapauksia. Toiset ovat sellaisia, joissa väkivaltaan johtavat tilanteet johtuvat suoraan kaupantekotilanteesta liittyen esimerkiksi aineiden määrään tai laatuun. Tai sitten joku velkaantuu huumekaupasta, Rainiala sanoo.

Kaikilla ei kykyä maksaa

Tarjonnan lisääntyessä aineita annetaan kevyemmin tai herkemmin välitettäväksi myös ihmisille, joiden elämänhallinta on "retuperällä" eikä heillä ole kykyä maksaa huumevelkaa.

Perintätoimet johtavat kiristyksiin ja viime kädessä pahoinpitelyihin sekä mahdollisesti jopa henkirikoksiin.

– Välttämättä velka ei ole kovin suuri, se saattaa olla joitakin satoja euroja. Kiristysjutuissa velka kuitenkin saattaa muuttua yhdessä yössä tuhansiksi euroiksi, Rainiala kertoo.

Keskusrikospoliisin näkemykset ovat samansuuntaisia.

KRP:n mukaan vakavien henkeen ja terveyteen kohdistuvien rikosten taustalla on nykyään "hyvin paljon" huumeisiin liittyvää.

KRP:n mukaan tiedossa on esimerkiksi, että monella kadonneeksi ilmoitetulla henkilöllä on ollut huumevelkaa. Epäilys on, että heitä on joutunut myös henkirikoksen uhreiksi.

Näihin liittyen KRP tekee koko ajan tutkintaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.