Mainos

Salo jäi Microsoftin moukarin alle – "tämä on kännykkätarinan loppu"

Nokian matkapuhelinyksikön osto ja kehittäminen osoittautuivat tappiolliseksi ratkaisuksi tietotekniikkajätti Microsoftille.   

Yhtiö kertoi tänään, että se tekee noin 6,9 miljardin euron alaskirjauksen matkapuhelinyksiköstä, joka siirtyi sen omistukseen viime vuonna.  

Kaupasta sovittiin syksyllä 2013. Microsoft maksoi yksiköstä Nokialle yli viisi miljardia euroa.  

– Kauppa oli Nokialle hyvä ja Microsoftille huono, tiivistää analyytikko Hannu Rauhala Pohjola Pankista.  

Rauhalan mukaan rahaa on kulunut muun muassa laitteiden ja käyttöjärjestelmän kehittämiseen.  

Bisnesten yskiminen näkyy Suomessa voimakkaina leikkauksina: Microsoft vähentää Suomesta jopa 2300 työntekijää seuraavien kuukausien aikana.  

Kovimman moukarin alle jää Nokia-paikkakuntana tunnettu Salo, jossa on tehty Nokian matkapuhelinten ja niiden lisälaitteiden tuotekehitystä.

Microsoft lopettaa Salon-yksikön ja keskittää toiminnan Espooseen ja Tampereelle.  

– Edes pahimpana vaihtoehtona en ajatellut tällaista. Tällaista uutista kukaan ei halua kuvitella, sanoi luottamusmies Mika Paukkeri.  

Puhelinliiketoiminnassa Microsoft aikoo jatkossa keskittyä bisnesasiakkaisiin, halvemman hintaluokan puhelimiin sekä Windows 10 -pohjaisten laitteiden kehittämiseen, kertoo markkinointijohtaja Tuula Rytilä.  

Elinkeinoministeri Olli Rehnin mukaan Microsoftin uutinen ei välttämättä ollut alaa seuraaville yllätys, mutta yhtä kaikki hyvin vakava paikka ja erittäin iso isku Salolle ja Suomelle.

– Se on todennäköisesti, ikävä kyllä, yhden tarinan eli kännykkätuotannon loppu. 

Sipilä: Muutokseen sopeuduttava  

Suomeen iskevät vähennykset ovat osa maailmanlaajuista säästökuuria. Kaikkiaan Microsoft vähentää enintään 7800 työntekijää lähinnä puhelinliiketoiminnasta ja siihen liittyvistä toiminnoista.  

Vähennysuutiset olivat odotettuja, mutta silti pettymys, sanoo pääministeri Juha Sipilä (kesk.).  

– Yritysten elinkaaret lyhenevät. Jatkuvaan muutokseen pitää sopeutua ja löytää uusia mahdollisuuksia.  

Valtio lupaa tukea yhtiöstä irtisanottavien uudelleen työllistymistä sekä erityisesti Salon seutua muutoksessa. Hallitus aikoo antaa syyskuussa eduskunnalle lisäbudjetin irtisanomisten takia.  

Sipilän mukaan Microsoftin kanssa käydään keskusteluja työntekijöiden auttamisesta sekä yritystoiminnan tukemisesta. Kaavailuissa on esimerkiksi pääomarahasto tai sitä vastaava ratkaisu.  

– Siitä haetaan vauhtia uuteen kasvuun ja työllistämiseen, sanoi Sipilä.  

Elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk.) sanoi, että Microsoft on aiemmin luvannut harkita uutta datakeskusinvestointia Suomeen.  

– Nyt tapahtunut toivottavasti vahvistaa Microsoftin yhteiskuntavastuun tunnetta ja kannustaa nyt toteuttamaan datakeskusinvestoinnin.  

Haluaa unohtaa irtisanomiskierrokset  

Nokia-paikkakunnalla Salossa suuri osa työntekijöistä on tällä hetkellä lomalla. Päätökset vähennyksistä tehdään vasta normaalin yt-prosessin jälkeen.  

Salon-tehtaan pääluottamusmies Paukkeri on ollut kehittämässä Nokian laitteita jo 20 vuotta. Aikaan mahtuu kymmeniä irtisanomiskierroksia, joiden tarkkaa määrää hän ei ole halunnut enää laskea.  

– Haluan unohtaa kaikki kierrokset, kun ne loppuvat.  

Viime vuodet Microsoftin palveluksessa ovat hänen mukaansa olleet samanlaisia kuin Nokia-vuosinakin.   

– Insinööri tekee töitä mielenkiintoisten laitteiden ja haastavien ongelmien parissa. Microsoftille siirtyminen ei sinänsä muuttanut työtä.  

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.