Tappelu Helsingin keskustassa päättyi vakavaan puukotukseen – pahoinpideltävä mies löi toista veitsellä kylkeen, tuomittiin vankeuteen

3:04
Teräaseet ovat valitettavan usein läsnä suomalaisissa väkivallanteoissa. Poliisit ovat olleet huolissaan alaikäisten tekemisen puukotusten määrästä.

Takaa-ajon päätteeksi tappelussa alakynteen joutunut mies tuomittiin vankeuteen tämän puukotettua toista osapuolta kylkeen Helsingissä viime vuoden syyskuussa.

Osapuolet olivat kohdanneet Helsingissä Aleksis Kiven patsaalla, mistä tekijä oli lähtenyt Kaisaniemen puistoa kohti. Oikeudessa jäi epäselväksi, minkä vuoksi patsaalla ollut uhri oli lähtenyt miehen perään, juossut tämän kiinni kaataen ja lyöden miestä. Tekijä oli kuvaillut tapauksen liittyvän huumekauppaan tai sen yritykseen, mutta tämä ei saanut vahvistusta muusta näytöstä. Tekijällä oli ollut hallussaan pieni määrä metamfetamiinia ja joitain Subutex-, ekstaasi- ja huumaavia lääketabletteja.

Nyrkillä lyönyt huomasi tulleensa puukotetuksi

Oli syy mikä tahansa, oli tekijän perään lähtenyt mies saavuttanut tekijän tämän saatua astmakohtauksen. Hän oli lyönyt tekijää nyrkillä kaataen tämän maahan ja asettuen hajareisin tämän rinnan päälle.

Tekijän mukaan hän ei ollut saanut happea, oli itseään isomman miehen alla ja näki tämän kaverin saapuvan paikalle, joten hän oli ottanut taskustaan puukon ja ”hätäpäissään” iskenyt sillä miestä kylkeen. Hyökkäyksen turvin hän pääsi pakoon miehen alta.

Mieheltä oli kohtuudella odotettavissa muita toimia kuin puukotus

Oikeus katsoi miehen syyllistyneen hätävarjelun liioitteluun.

– Vaikka välittömästi veitsen käyttöä edeltäneessä tilanteessa [tekijän] mahdollisuus harkintaan ja mahdollisuus yrittää kohdistaa veitsellä lyönti vähemmän hengenvaaralliselle alueelle on uskottavasti ollut rajoittunut, hätävarjelutilannetta ei voida arvioida yksin tuosta hetkestä käsin, tuomiossa todetaan.

– [Mieheltä] on kohtuudella voitu edellyttää muunlaista suhtautumista kuin ottaa puukko taskusta ja lyödä sillä [uhria] kylkeen.

Hovioikeus alensi vuonna 1984 syntyneen miehen tuomion hätävarjelun liioitteluna tehdystä törkeästä pahoinpitelystä ja huumausaineen käyttörikoksesta yhden vuoden vankeuteen. Käräjäoikeus oikeus oli tuominnut tämän 1 vuoden 10 kuukauden vankeuteen.

Hänet määrättiin lisäksi korvaamaan uhrille kivusta, särystä ja muusta tilapäisesät haitasta 3000 euroa, kärsimyksestä 3000 euroa sekä 800 euroa pysyvästä kosmeettisesta haitasta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja