Tanskalaisnaisen uuvuttava taistelu – tamponin käyttö oli viedä hengen

Vuosi sitten vakavien myrkytysoireiden vuoksi sairaalaan joutunut nainen kertoo tapahtuneen vaikuttavan edelleen hänen henkiseen hyvinvointiinsa. 

Tanskalainen Lærke Guldmann huolestui, kun hänen vointinsa huononi yllättäen. Erittäin vakavista oireista, kuten oksentelusta ja kovasta päänsärystä, kärsinyt nainen joutui seuraavana päivänä sairaalahoitoon. Hänen kuumeensa oli noussut hengenvaaralliseen 41,3 asteen lukemaan. Lääkärien mukaan nainen kärsi tyypillisesti tamponin käytöstä johtuvasta toksisesta oireyhtymästä, joka oli aiheuttanut hänelle vakavia myrkytysoireita. 

Toksinen sokkioireyhtymä (TSS) on harvinainen myrkytysoireita aiheuttava sairaus, johon voivat sairastua miehet, naiset ja lapset. Sairauden aiheuttaa myrkky, jota tuottaa elimistössä normaalisti esiintyvä bakteeri. TSS on yhdistetty tamponien käyttöön.

– Koko kroppani oli loppu ja henkeni oli vaarassa. Kaikki siitä syystä, että käytin tamponia, Guldmann kirjoittaa Facebookissa.  

Hengenvaaraan jouduttuaan naiselle valkeni, että koskaan ei voi ennustaa, koska oma elämä tulee päättymään. 

– Elämä voi päättyä ennen kuin huomaatkaan. Ajatus siitä, että tyttäreni joutuisi elämään ilmaan äitiään, oli sietämätön, nainen kertoo.

Ystävät ovat olleet tärkeänä henkisenä tukena

Lääkärit totesivat myrkytysoireiden aiheutuneen todennäköisesti tamponin liian pitkäaikaisesta käytöstä. Guldman kertoo, ettei ollut tietoinen kyseisen kuukautissuojan mukanaan tuomista vaaroista.

– Tämä on harvinainen sairaus, mutta se osui kohdalleni ja iski kovaa! Se voi satuttaa myös sinua, Guldmann varoittaa.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä

Viime perjantaina tulee kuluneeksi tasan vuosi siitä, kun nainen joutui oireiden vuoksi sairaalaan. Vaikka fyysisesti nainen näyttääkin parantuneen, sillä on hänen mukaansa edelleen psykologisia vaikutuksia, jotka vaikuttavat hänen jokapäiväiseen elämäänsä. Hän kiittää ystäviään tuesta, jonka avulla hän on jaksanut jatkaa elämäänsä.

Hengenvaaraan joutunut nainen haluaa varoittaa kaikkia naisia tästä vaarallisesta tilasta ja tarkkailemaan oireita, jotta kukaan muu ei joutuisi koskaan samanlaiseen tilanteeseen kuin hän.  Aiemmin tänä vuonna samasta vaarasta puhui opiskelijatyttö Emily Pankhurst.

Lähde: Lokalavisen 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja