Tänään syödään lempiruokaa!

Nopea bolognese valmistuu hetkessä.
Julkaistu 07.04.2010 14:37(Päivitetty 07.04.2010 15:07)

Suomalaisten lempiruokalista on näyttänyt jo monta vuotta samalla. Kestosuosikkeihin kuuluvat lihapullat, jauhelihakastike ja makaronilaatikko. Viime vuonna laaditun listan iloinen yllättäjä on paistettu kala.

Suomen Gallupin viime vuonna teettämän tutkimuksen mukaan parhaiten suomalaisille maistuvat lihapullat, kakkosena tulee pihvi ja kolmantena paistettu kala. Kymmenen kärkeen selviytyvät myös muun muassa pitsa, makaronilaatikko, jauhelihakastike ja lämpimät leivät.

Kokeile Akin versioita näistä herkullisista suosikeista!

Nopea bolognese

1 rs (400 g) Pirkka kevyt jauhelihaa
1 pkt (500 g) Pirkka juuressosetta
1 tlk (390 g) Pirkka Luomu tomaatti-basilikapastakastiketta
noin 1 dl vettä
1/2 tl suolaa
ripaus mustapippuria
1/2 rs (à 250 g) Pirkka kirsikkatomaatteja
1 pkt (125 g) Pirkka mozzarellapalloja
basilikaa

Ruskista jauheliha omassa rasvassaan. Sekoita joukkoon juuressose ja pastakastike. Huuhdo tölkki vedellä ja kaada joukkoon. Mausta suolalla ja pippurilla. Hauduta noin 5 minuuttia.

Puolita kirsikkatomaatit ja mozzarellapallot halutessasi. Lisää ne kastikkeen päälle. Koristele basilikalla. Tarjoa perunoiden tai pastan kanssa.

Lehtipihvi ja sinihomejuustoperunat

Sinihomejuustoperunat maistuvat pihvin kanssa.

Noin 500 g naudan ulkofileetä
3/4 tl suolaa
1/4 tl mustapippuria

Paistamiseen:
voita tai öljyä

Pinnalle:
Pirkka parhaat maustevoita

Sinihomejuustoperunat:
2 ps (à 500 g) Pirkka perunasuikaleita (pakaste)
1/2 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria
1 ps (150 g) Pirkka sinihomejuustomurua
1 tlk (2 1/2 dl) Flora Ruoka kasvirasvasekoitetta, 7 %

Kaada pussillinen perunasuikaleita voideltuun laakeaan uunivuokaan ja ripottele päälle puolet mausteista ja homejuustosta. Levitä päälle toinen pussillinen perunasuikaleita ja loput mausteet sekä sinihomejuustot.

Kaada kasvirasvaseos vuokaan. Paista 200-asteessa ensin noin 15 minuuttia, sekoita ja jatka paistamista vielä noin 45 minuuttia. Ripottele päälle persiljaa.

Nuiji pihvit esimerkiksi muovipussin sisällä mahdollisimman ohuiksi lehtipihveiksi. Mausta ne suolalla ja pippurilla. Paista pihvejä kuumassa rasvassa 1-2 minuuttia/puoli. Lisää jokaisen pihvin päälle nokare maustevoita. Tarjoa lisäksi salaattia.

Kinkku-tomattipitsa

Kinkku-tomattipitsa saa makua rucolasta.

2 dl vettä
2 tl Pirkka kuivahiivaa
noin 4 1/2 dl Pirkka hiivaleipävehnäjauhoja
1/2 tl suolaa
1 rkl oliiviöljyä

Täyte:
noin 200 g Pirkka saunapalvikinkkua
3 (n. 300 g) tomaattia
1/2 tlk (à 390 g) Pirkka tomaatti-oliivipastakastiketta
1 ps (150 g) pizzajuustoraastetta (Valio)
2 tl oreganoa

Pinnalle:
1 ruukku Pirkka rucolaa
3/4 dl Pirkka salaattisiemensekoitusta, paahdettuna

Lämmitä vesi noin 42-asteiseksi. Lisää kuivahiiva pieneen määrään jauhoja. Sekoita kuivahiiva-jauhoseos ja suola veteen. Alusta jauhoja taikinaan vähitellen. Lisää öljy alustamiseen loppuvaiheessa. Kohota taikina lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi.

Painele tai kauli taikina leivinpaperin päällä uunipellin kokoiseksi levyksi.

Suikaloi kinkku ja viipaloi tomaatit. Levitä pohjalle pastakastike ja puolet juustoraasteesta. Levitä kinkkusuikaleet ja tomaattiviipaleet tasaisesti pizzan päälle. Ripottele päälle loput juustoraasteesta.

Paista pizzaa 225-asteessa 15-20 minuuttia, kunnes pizza on saanut väriä. Mausta oreganolla. Levitä pizzan päälle revityt rucolanlehdet ja paahdetut siemenet.

Helpot lihapullat

400 g naudan jauhelihaa
1 ps Pirkka sipulikeittoaineksia
2 rkl korppujauhoja tai 1 viipale paahtoleipää hienonnettuna
1 tlk (200 g) Pirkka Kevyt -kermaviiliä
1 kananmuna

Sekoita sipulikeittoainekset, korppujauhot tai hienonnettu leipä, kermaviili ja muna keskenään. Lisää jauheliha ja sekoita tasaiseksi.

Muotoile taikinasta lihapullia tai -pihvejä. Paista kypsiksi pannulla tai uunissa 225 asteessa noin 15 minuuttia.

Kokeile myös näitä:

Kuvat: Ruokakesko Oy

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle