Tampereella saattaa tupruttaa useita kymmeniä senttejä lunta – ajokeli "äärimmäisen huono" ainakin puolillepäivin

Pirkanmaan maakuntaan annettu varoitus äärimmäisen huonosta ajokelistä on voimassa ainakin puolillepäivin, kerrottiin Ilmatieteen laitokselta STT:lle aamulla. 

Iltapäiväksi liikennesään varoitus saattaa lieventyä Pirkanmaalla hieman, eli varoituskartalla siirryttäisiin silloin punaisesta varoituksesta oranssiin.

Päivystävä meteorologi Petri Hoppula kertoi tiistaina, että Tampereen ympäristöön on ennustettu satavan jopa 30 senttiä lunta. Esimerkiksi Juupajoelle Pirkanmaalla on kertynyt lunta runsaassa vuorokaudessa 26 senttiä.

Suurimpia lumikertymiä odotetaan Porin seutuvilta aina Päijänteen länsipuolelle. Itä-Suomi jää vähän vähemmälle, joskin ajokelivaroituksen nostoa harkitaan Pohjois-Karjalaan ja Kainuuseen sekä pohjoisempana myös Pohjois-Pohjanmaalle.

Etelärannikolla sateet saataneen tänäänkin pääasiassa vetenä. Paikoin saadaan niskaan jäätävää vesisadetta, mutta sen ei odoteta jäädyttävän tienpintoja pahemmin.

Vaikka ajokeli on monin paikoin Suomessa harvinaisen huono, aamuyöllä tai aamulla ei ole tullut tietoon vakavia liikenneturmia.

Etelässä lämpötila laskee

Yhdellä kertaa tulevat 30 sentin lumisateet eivät ole Ilmatieteen laitoksen mukaan kovin tavanomaisia. Tässä vaiheessa vuotta niiden mahdollisuutta lisää se, että syystalvella ilmamassassa on enemmän kosteutta kuin kevättalvella.

Lämpötila on aamulla noin 8 plusastetta etelärannikolla. Päivän aikana lämpötila alkaa etelässä laskea, kun virtaussuunta kääntyy luoteen puolelle. Tampereen paikkeilla ollaan iltapäivällä nollan asteen tuntumassa ja nollaraja ulottuu Etelä-Karjalan tietämille.

 

Lue myös:

    Uusimmat