Mainos

Tampereella nähdään teatterin herkkupaloja

Tänään alkanut Tampereen teatterikesä esittelee herkkupaloja tuoreimmista kotimaisista näytelmistä.

Tampereen teatterikesä

Ulkomaista teatteritaidetta edustavat ainakin Skandinavian maat ja Bulgaria sekä legendaarinen Moskovan draama- ja komediateatteri Taganka. Teatterikesän avajaisia vietettiin perinteiseen tapaan Vanhan kirjastotalon puistossa.

Tapahtuman taiteellisen johdon jäsenet Maarit Pyökäri ja Reko Lunda n vakuuttivat, että tarjolla on viikon aikana edustava otos suomalaisten näytelmien parhaimmistosta. Johtotroikan kolmas jäsen on Kari Heiskanen. Lunda nin mukaan ulkomaisten vierailijoiden valinta ei ollut aivan helppoa. Hän vertasi urakkaa sienestykseen:

-Tarjolla oli runsaasti kavalia kärpässieniä, jotka ovat kauniita ulospäin mutta silkkoa sisältä. Vieraita on kuitenkin löydetty läheltä ja kaukaa.

Tagankan Marat ja markiisi de Sade -näytelmä houkuttelee paikalle presidentti Halosenkin. Kiinnostusta on herättänyt myös muun muassa vammaisnäyttelijöiden rankka D.A.R.E. sekä ruotsalaisen Teater Plazan piinatusta lapsuudesta kertova Skitungen.

Laitosteatterit ja vapaat yhteistyöhön

Teatterikesän avasi virallisesti ylijohtaja Kalevi Kivistö (kuvassa) opetusministeriöstä. Hän korosti, että maassamme tarvitaan sekä laitosteattereita että vapaita ryhmiä. Hän piti kyseenalaisena sellaista väitettä, että vapaat tekevät taidetta ja lain piirissä olevat vain teatteria.

-Valtionosuuslain piiriin kuuluvien teatterien verkosto takaa sen, että meillä on tasapuoliset palvelut maantieteellisestä sijainnista riippumatta. Kivistön mukaan vuoropuhelu on kaikkien etu.

-Opetusministeriö käynnistääkin syksyllä teatterilain piirissä ja sen ulkopuolella olevien teattereiden yhteistyöhankkeen. Tavoitteena on auttaa lain ulkopuolisia ryhmiä löytämään kumppani yhteiseen tuotantoon, ja samalla auttaa valtionosuusteatteria rikastuttamaan ohjelmistoaan.

Ovelia kielikuvia, virallisia puheita

Avajaisissa nähtiin väläyksiä festivaalin ohjelmistosta. Iiro Rantala ja Heikki Salo yhdistivät lauluissaan ovelia kielikuvia ja humoristisia sävelkulkuja. Ulkomaisista vieraista lavalle astui bulgarialainen teatteri Credo, jonka Dali-viiksiset esiintyjät yrittivät saada aikaan hyvin virallista juhlapuhetta. Alussa ääni väpätti ja lopussa tunteet loiskuivat yli äyräiden, mutta yleisöllä oli hauskaa.

Credo tulkitsee Tampereella myös Gogolin Päällystakin, josta on tehty tummasävyinen, mutta hullunhausta tarina. Uutena kohtauspaikkana teatterikesässä on Keskustorin ohjelmateltta. Lisäksi virallisen ohjelman ulkopuolinen Off-sarja tarjoaa puolensataa eri esitystä.

Klubifestivaali Encorebaana puolestaan tuo sekä ilmaista että maksullista ohjelmaa 14 ravintolaan. Ja perjantaina koittaa jälleen Tapahtumien yö.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.