Tammikuun kuntoiluinnostus lopahtaa monella – näin into kestää pidempään

Innostiko vuoden vaihtuminen sinua tekemään lupauksia terveellisimmistä elämäntavoista? Et ole ainoa. MTV Lifestyle otti selvää, millaisia vaikutuksia uuden vuoden kunniaksi tehdyillä terveyslupauksilla on kuntosaleilla – ja kuinka kauan nämä vaikutukset kestävät.

Vuodenvaihteessa moni lupaa itselleen karistaa kiloja ja kohottaa kuntoaan. Tämä näkyy vuosittain hyvinkin selvästi kuntosaleilla: tammikuussa niin ohjatuilla liikuntatunneilla kuin saliharjoitteiden parissa viihtyy useampi suomalainen kuin muina kuukausina. Kuinka kauan suomalaisten liikuntainnostus kestää?

Tammikuu on kuntosalien kulta-aikaa

Alkuvuodesta monilla kuntosaleilla treenaavilta vaaditaan annos enemmän kärsivällisyyttä, kun ryhmäliikuntatunneille on tunkua ja kuntosalilaitteillekin saattaa joutua jonottamaan tavallista kauemmin. Ilmiö toistuu kuntokeskuksissa vuosi toisensa jälkeen.

– Tammikuu on vuoden vilkkainta aikaa kaikissa kuntokeskuksissamme, Motivus kuntokeskusten kehityspäällikkö Henna Haapanen toteaa yksiselitteisesti.

Tammikuu saa suomalaiset ottamaan itsestään kiinni ympäri Suomea. Sen lisäksi, että asiakkuuksia solmitaan tammikuussa aktiivisesti, moni säännöllisesti kuntoilua harrastavakin pyrkii tehostamaan alkuvuodesta liikuntarytmiään.

– Olemassaolevat asiakkaat aktivoituvat ja uusia asiakkaita tulee aloittamaan kuntoilun. Tammikuun osuus on meillä 10–30 prosenttia koko vuoden asiakasmäärästä, LadyLinea ja EasyFitiä edustava Anu Jaakkola kertoo.

Kuinka kauan liikuntainnostus kestää

Vaikka motivaatio on usein tammikuussa korkealla liikunnan harrastamiseen, valitettavan usein uudet harrastukset jäävät jo muutaman viikon jälkeen vanhojen rutiinien jalkoihin. Kuntosaleilla tämä näkyy väkimäärän vähenemisenä.

– Pahimmassa tapauksessa innostus lopahtaa jo helmikuun alussa. Tätä yritämme osaltamme välttää, jotta asiakkaamme löytävät kuntoilusta elämäntavan. Yleensä kuitenkin vasta kesä ja lomakausi tekevät tepposensa ja silloin kuntoilurytmi katkeaa, Jaakkola kertoo.

– Iso osa asiakkaista tottuvat kuntoilurytmiin ja kuntoilusta tulee osa arkielämää ja se on tavoitteemme. Silloin asiakas saa kaikkein parhaimman hyödyn asiakkuudestaan ja kuntoilu vaikuttaa positiivisesi terveyteen, Jaakkola jatkaa.

Kaikkein pahimmat ruuhkat ja jonot hellittävät Motivuksella tammi–helmikuun vaihteessa, mutta koko alkuvuoden ajan treenaajia on reippaasti. Selvimmin uudenvuodenlupauksia tehneiden innon lopahtaminen näkyy vasta maaliskuussa.

– Kokemuksemme mukaan suurin innostus kestää kolmesta neljään viikkoon, minkä jälkeen pahimmat ruuhkat hellittävät. Pyrimme tietysti tukemaan asiakkaiden kuntoilun aloittamispäätöstä ja tarkoitus onkin, että säännöllinen liikunta olisi elämäntapa, Haapanen kertoo.

Ammattilaisten vinkit kuntosaliharjoittelun aloittamiseen

Motivuksen Henna Haapasen vinkit:

Muista, että kukaan on tuskin koskaan katunut terveellisten elämäntapojen aloittamista – se on todennäköisesti yksi elämäsi parhaista päätöksistä!

Kannattaa kokeilla erilaisia lajeja ja ohjattuja tunteja ja etsiä useista vaihtoehdoista ne omat suosikkinsa.

Rohkeasti mukaan vain!

LadyLinen ja EasyFitin Anu Jaakkolan vinkit:

Aloita kuntoilu rohkeasti. Kuntokeskuksissa on asiakkaina hyvin tavallisia ihmisiä, mitään erityisvalmistautumista ei tarvita.

Päätä, että kuntoilet kaksi kertaa viikossa ja pidä tästä tiukasti kiinni. Jos onnistut useammin liikkumaan, on se plussaa, mutta kerrat eivät kartuta varastoa.

Suunnittele kuntoiluajankohdat viikkorytmiisi ja pidä kiinni suunnitelmasta.

Sovi kuntoilutapahtumat ystäväsi kanssa, jos toisella teistä alkaa herpaantumaan rytmi, on toinen kannustamassa ja viemässä mukaan.

Nauti liikkumisesta!

Lue myös:


Heli Kuitunen, heli.kuitunen(at)mtv.fi

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja