Tammen keittokirja ja Törkeen hyvää -henkiinjäämispakkaus ekaan omaan keittiöön

Tammen keittokirja on toimiva tietopaketti

Tammen keittokirja: Birgit Hemberg - Fredrik Eriksson

Tammen uusi keittokirja on nykyaikainen ja tuhti peruskeittokirja jokaiselle kokkaajalle. Tietopaketti sisältää yli 600 sivua tiivistä tietoa. Tavallinen arkiruoka on hyvän olon perusta, kun se on koottu järkevästi niin, että siinä on kaikkia elämälle tärkeitä ravintoaineita. Erilaisten kokonaisuuksien kokkailuun kirja tarjoaa useita vinkkejä niin perusreseptejä kuin eksotiikkaa kaipaileville.

Opuksessa on tietoa perus elintarvikkeista, muun muassa niiden viljelystä, säilytyksestä ja ravintoarvoista löytyy tekstiä. Esimerkiksi riisistä esitellään 12 eri lajiketta kypsennysmenetelmineen. Lisäksi on runsaasti riisireseptejä, joista erilaisia sovellusvinkkejä. Sivuilta löytyy hauskoja laatikoita, joissa on vinkkejä miten ruokia voi jatkojalostaa tai muuten muutella. Samanlaiset kokonaisuudet löytyvät suurimoista ja siemenistä; pavuista, herneistä ja linsseistä; munasta; pastasta; piirakoista ja pizzoista; mausteista; perunoista; kasviksista; salaateista ja sienistä; keitoista; kalasta; äyriäisistä; lihoista; grilliruuista, muiden maiden ruokakulttuurista ja jälkiruuista.

Kalaosiossa on mahdollisuus tutustua meille hiukan vieraampiin kalalajeihin. Äyriäisten käsittelyyn ja syömiseen löytyy selkeät opit. Lihaosiossa päästään tutuiksi ruhon eri osiin ja niistä valmistettaviin herkkuihin, riistareseptitkin on hyvin huomioitu. Reseptien määrään nähden on ehkä vähän kuvia, niitä on kuitenkin yli 150 ja ne ovat kauniita ja selkeitä.

Kirjan kautta pääsee makumatkalle jokaiseen maailman kolkkaan ja tutustumaan kunkin maan tyypillisimpiin raaka-aineisiin. Ilahduttava oli huomata, että meille suomalaisille rakas peruna oli saanut oman osionsa lajikkeineen, historioineen ja resepteineen.

Kasviksia koskeva osuus on erityisen laaja ja varmasti kasvissyöjät löytävät useita mielenkiintoisia ruokia. Jälkiruokaosastossa on sopivia ohjeita monenlaisiin tilaisuuksiin ja kaikenkokoisten juhlien tarjoilusta on oma laaja lukunsa. Ohjeiden lomassa on kiinnostavaa tietoa eri aiheista, esimerkiksi ruoan ja viinin yhdistämisestä ja eksoottisista mausteista.

Kirjan lopussa on tiivis ravinto-oppi, tarpeellisten työvälineiden esittely, mitat ja painot, lista aineista joita olisi hyvä olla aina varastossa, menyyehdotuksia sekä yleishakemiston lisäksi kasvisruokahakemisto ja nopeitten ruokien hakemisto. Päätoimittajien lisäksi kirjoittajina on joukko Ruotsin eturivin keittiömestareita ja ruokatoimittajia sekä yksi kondiittorimestari.

Kirjaa voisi mainiosti suositella lahjaksi esimerkiksi hääparille tai uutta kotia perustavalle.

Törkeen hyvää -henkiinjäämispakkaus ekaan omaan keittiöön

Syksyllä moni nuori muuttaa ensimmäisen kerran omaan talouteen. Innostaako ruoanlaitto, kun tiukka rahatilanne rajoittaa eikä keittiön varustuskaan ole vielä täydellinen?

Törkeen hyvää -esite on elintarviketalouden laatukampanjan ja alan tiedotusjärjestöjen yhteinen kädenojennus ruuanlaittoa omassa keittiössä aloittelevalle. Värikäs vihkonen antaa reseptivinkit aamiaiselle, pikaiselle lounaalle tai päivälliselle, piknikille, urheilijan välipalalle, illanistujaisiin ja pirskeisiin. Kaikki ohjeet on suunniteltu opiskelijan kukkarolle sopiviksi. Yksitoikkoiset keitokset voivat väistyä monipuolisten vaihtoehtojen tieltä, sillä Törkeen hyvää -esitteen ohjeilla tekee laadukata ja terveellistä ruokaa edullisesti. Ohjeiden ruuat syntyvät nopeasti ja helposti myös kokemattomalta kokilta.

Törkeen hyvää -esite tarjoaa lisäksi ravitsemustietoa ja asiaa pakkausmerkinnöistä sekä elintarvikkeiden säilytyksestä. Laatuketu -kampanja kertoo esitteessä koko elintarvikeketjun laatutyöstä. Ei ole aivan yhdentekevää, mitä ruualle tapahtuu ennen sen kaupan hyllylle päätymistä. Myös opiskelijan ostokset vaikuttavat siihen, miten elintarvikkeita tuotetaan.

Hinta ratkaisee opiskelijan ruokaostoksillaEsite tavoittaa ensiasuntoon muuttavat nuoret opiskelija- ja nuorisoasuntosäätiöiden kautta. "Vauhdikas ulkonäkö ja hauska nimi hymyilyttävät. Perusteellisemmin esitteeseen perehdytään kotona", sanoo asuntosihteeri Anu Nenonen Rovaniemen Domus Arctica -säätiön asuntotoimistosta, jossa esitettä jaetaan kaikille ensimmäistä kertaa asunnon saaville.

Ensimmäisten palautteiden perusteella reseptit ja ravitsemustieto kiinnostavat opiskelijoita. Iloinen ulkoasu saa kiitosta. Reseptit, joissa käytetään edullisia raaka-aineita, ovat tarpeen, sillä hinta ratkaisee ruokaostoksilla. Palautteet kertovat, että hinnan lisäksi terveellisyys, helppous, maku ja tottumukset vaikuttavat opiskelijoiden ruokavalintoihin.

Maksutonta Törkeen hyvää -esitettä voi tilata nuorille ja opiskelijoille jaettavaksi postikuluja vastaan (alk. 4 euroa) sähköpostitse anja.haikonen@finfood.fi tai puhelimitse (09) 6155 4519

(Finfood)

OpintotukiomelettiKahdelle tai yhdelle, jolla on iso nälkä

2 kananmunaa2 rkl vettäripaus suolaaripaus mustapippuriaripaus paprikajauhetta

5 liha- tai broilerpyörykkää0,5 dl herne-maissi-paprika-sekoitusta (pakaste)0,5 dl sipulikuutioita (pakaste) tai 1 sipuli2 rkl juustoraastettachilikastiketta maun mukaan1 rkl öljyäValmistusaika noin 10 min tekemistä ja 10 min odottelua = 20 min

1. Riko munat jääkaapista kulhoon.2. Lisää joukkoon vesi ja mausteet ja sekoita seos haarukalla tasaiseksi.3. Paloittele lihapyörykät4. Kuumenna öljy pannulla. Kaada herne-maissi-paprikat ja sipulit pakkasesta pannulle ja kypsennä hetki. lisää paloitellut pyörykät joukkoon ja jatka paistamista.5. Kaada munaseos paistinpannun täytteen päälle ja siirtele hyytyvää massaa lastalla rauhallisesti pannun reunoilta keskelle.6. Ripottelel juustoraaste munakkaan pinnalle.7. Sammuta levy ja jätä koko hoito kannenn alle kypsymään, kunnes munakkaan pinta on hyytynyt, mutta vielä kostea.8. Kumoa munakas lautaselle ja ripottele pinnalle makeaa chilikastiketta maun mukaan. Nauti kurkun ja tomaatin kera.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja