Tämän kalan syöminen voi tappaa sinut vain muutamassa tunnissa

Japanilaisille rakas herkku voi olla ihmiselle tappavaa, jos se valmistetaan väärällä tavalla.

Japanilainen fugu, joka tunnetaan tuttavallisemmin nimellä pallokala, voi tappaa sinut vain muutamassa tunnissa syömisen jälkeen, jos kalaa ei ole valmistettu oikealla menetelmällä. Fugu on suurta herkkua Japanissa, jossa sitä on syöty jo vuosisatojen ajan.

Pallokalaa voi syödä turvallisesti ainoastaan silloin, kun siitä on poistettu maksa ja sukuelimet. Kalan valmistamiseen tarvitaan jopa kolmen vuoden oppisopimuskoulutus ja annoksia saavat valmistaa vain lisenssin ansainneet kokit. Fugu-koulutusprosessi pitää sisällään muun muassa kirjallisia kokeita, kalantunnistamistestejä sekä tietenkin sen valmistamista ja maistamista. Vain noi 35 prosenttia fugu-oppilaista pääsee koulutuksen läpi.

Lokakuusta 2012 lähtien japanilaisravintolat ovat saaneet alkaa myydä etukäteen pakattua pallokalaa, kunhan niiden valmistaja on lisensioitu ammatinharjoittaja.

Fugun myrkky halvaannuttaa

Huonosti valmistettu pallokala sisältää tappavaa tetrodotoksiinia. Tämä myrkky halvaannuttaa ensin lihakset ja johtaa lopulta tukehtumiseen. Vastalääkettä myrkkyyn ei ole olemassa, mutta ihminen voi selvitä myrkytyksestä hakeutumalla äkkiä hoitoon, jossa uhria avustetaan laitteilla hengittämään.

Japanilaistuottajat myyvät myös kasvatettua myrkytöntä pallokalaa, mutta monet herkun ystävät ovat sitä mieltä, että myrkyttömyys vie ruokalajilta sen hauskuuden ja jännittävyyden.

Vuosien 2000-2009 aikana Japanissa tilastoitiin 338 pallokalaan liittyvää ruokamyrkytystä sekä 23 kuolemaa.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat