Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Julkaisupäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta ja kehitys
  • Jaakko Hietanen
    Head of Digital Development
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • Makuja
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
MTV Uutiset on sitoutunut noudattamaan Journalistin ohjeita
  • Julkisen sanan neuvosto (JSN)
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Tämän kalan syöminen voi tappaa muutamassa tunnissa

Julkaistu 04.03.2013 19:03

Makuja-sivusto esittelee maailman vaarallisimpia ruokia.

Japanilainen fugu, joka tunnetaan tuttavallisemmin nimellä pallokala, voi tappaa syöjänsä vain muutamassa tunnissa syömisen jälkeen, jos kalaa ei ole valmistettu oikealla menetelmällä. Fugu on suurta herkkua Japanissa, jossa sitä on syöty jo vuosisatojen ajan.

Pallokalaa voi syödä turvallisesti ainoastaan silloin, kun siitä on poistettu maksa ja sukuelimet. Kalan valmistamiseen tarvitaan jopa kolmen vuoden oppisopimuskoulutus ja annoksia saavat valmistaa vain lisenssin ansainneet kokit. Fugu-koulutusprosessi pitää sisällään muun muassa kirjallisia kokeita, kalantunnistamistestejä sekä tietenkin sen valmistamista ja maistamista. Vain noi 35 prosenttia fugu-oppilaista pääsee koulutuksen läpi.

Lokakuusta 2012 lähtien japanilaisravintolat ovat saaneet alkaa myydä etukäteen pakattua pallokalaa, kunhan niiden valmistaja on lisensioitu ammatinharjoittaja.

Fugun myrkky halvaannuttaa

Huonosti valmistettu pallokala sisältää tappavaa tetrodotoksiinia. Tämä myrkky halvaannuttaa ensin lihakset ja johtaa lopulta tukehtumiseen. Vastalääkettä myrkkyyn ei ole olemassa, mutta ihminen voi selvitä myrkytyksestä hakeutumalla äkkiä hoitoon, jossa uhria avustetaan laitteilla hengittämään.

Japanilaistuottajat myyvät myös kasvatettua myrkytöntä pallokalaa, mutta monet herkun ystävät ovat sitä mieltä, että myrkyttömyys vie ruokalajilta sen hauskuuden ja jännittävyyden.

Vuosien 2000-2009 aikana Japanissa tilastoitiin 338 pallokalaan liittyvää ruokamyrkytystä sekä 23 kuolemaa.

Lähde: Travelandleisure.com

(MTV3)

Lisää aiheesta:

Yhdysvaltalaistutkijoiden karu havainto: Puolet sushista on aivan jotain muuta kuin luullaanVideo sushiannoksesta leviää somessa ällöttävästä syystä – uskaltaisitko maistaa?Tappavaa pallokalaa livahti myyntiin Japanissa – Kaupunki lähettänyt hätätiedotteenMämmikö muka ällöttävää? Islantilainen perinneruoka saa herkimmät yökkäämäänHurja väite maailmalta: Vanhentuneet kasvikset värjätään ja myydään tuoreina!Kiinan poliisi takavarikoi tonnin hermovaurioita aiheuttavia keinomeduusoja
Lifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle
  • 12:17
    Kissat

    Miehet eivät kuuntele? Tutkimus: Kissat joutuvat maukumaan miehille enemmän kuin naisille

  • 11:30
    Jouluruoka

    Näitä tuttuja valmisruokia suomalainen suosii joulupöydässä – pakastepitsojenkin menekki kasvaa pyhinä

  • 08:41
    Ravitsemus

    Kuitulisiin liittyy harhakäsitys – Hanna Partanen muistuttaa: "Ei todellakaan valitettavasti niin ole"

  • 06:37
    Asian ytimessä.doc

    Työpaikka, parisuhde ja terveys – Juho-Pekka menetti kaiken lyhyessä ajassa

  • Eilen19:08
    Silmäsairaudet

    Inhottavasta silmäongelmasta ei kostutustipoilla pääse eroon