Tämä yhdistää suomalaisia koteja – sisustusohjelman tuomari kertoo

Sisustusohjelma Suomen kaunein koti esittelee upeita ja persoonallisia asuntoja. Yksi ohjelman tuomareista on sisustusarkkitehti Minna Piironen, joka kertoo suomalaisille tyypillisen piirteen näkyvän kilpailukodeissa.

Suomen kaunein koti -tuomarit pääsivät vierailemaan 30 kodissa, joista pohjoisin sijaitsi Oulun lähellä Kiimingissä. Ohjelman tuomareihin kuuluva sisustusarkkitehti Minna Piironen kuvaa kokemusta hauskaksi ja mielenkiintoiseksi.

– Sellaista mahdollisuutta on harvoin ja varsinkaan, kun ei tunne asukkaita eikä heidän elämäntapojaan.

Kilpailussa olevien talojen joukkoon mahtuu kerrostaloasuntoja, pieniä rintamamiestaloja kuin valtavan kokoisia kartanoitakin. Ohjelman myötä Piironen sanoo tuntevansa entistä vahvemmin, että talojen ikkunoiden takaa voi löytyä vaikka mitä ihanaa ja uskomatonta.

– Oli monia kohteita, joista mietin, etteivät omat kyvyt ja taidot riittäisi vastaavien luomiseen. Ne olivat mykistyttävän hienoja, Piironen kertoo.

Piirosen lisäksi ohjelmassa toimivat tuomareina sisustustoimittaja Hanna Sumari ja arkkitehti Pekka Pakkanen. Piironen kertoo, että voittajakodin ennustaminen on mahdotonta.

– Mietimme yhdessä Hannan ja Pekan kanssa mahdollista voittajaa ja tavallaan se, mikä meistä oli kympin arvoinen suoritus niin ei voi tietää, saavatko katsojat sitä kokemusta samalla tavalla. Se voi olla, että kansalla on myös erilainen maku kuin meillä, joten voittajaa on tosi paha mennä ennustamaan.

Käsitys unelmatalosta vahvistui ohjelman tekemisen myötä

Omakotitalossa asuva Piironen kertoo, että käsitys hänen omasta unelmakodistaan vahvistui ohjelman tekemisen ja kohteissa käymisen myötä.

– Vanha talo, jolla on oma voimakas side omaan aikaansa. Siinä on vanhan talon olemus ja tarina sekä fiilis, Piironen kertoo unelmien talostaan.

Hänen mukaansa unelmatalon hyvä tunne tulee vanhoista pinnoista ja aidoista materiaaleista, joita rakennuksessa on käytetty.

– Kuvittelen, että sellaisessa asuminen laskee pulssia jo siitä lähtien, kun astuu taloon sisälle, Piironen naurahtaa.

Suomalaisuus näkyy kotien käytännöllisyydessä

Piirosen mukaan on vaikea löytää yhtä selkeää tekijää, mikä yhdistäisi kaikkia kilpailuun valikoituneita koteja. Toisaalta niissä kaikissa on aistittavissa suomalaiselle luonteenpiirteelle ja asunnoillekin tyypillinen käytännöllisyys tavalla tai toisella. Piironen kertoo vertailun vuoksi lomamatkastaan Italiaan, missä vuokra-asunnon keittiö oli kaunis mutta kovin epäkäytännöllinen.

– Kun asunnon vuokraa ulkomailta, niin niissä on harvoin erillistä eteistä. Suomessa se varmaan liittyy pukemiseen ja vuodenaikoihin, että eteisessä on tilaa.

Toisin kuin voisi ajatella, kaikissa ohjelman kodeissa ei ole tyypillistä suomalaista löylyhuonetta. Unelmakoti voi siis olla saunatonkin.

– On erilaisia keinoja, joilla voi peitota saunan, jos kaipaa talvi-iltoihin lämmittely- ja rentoutuspaikkaa, Piironen vinkkaa.

Piironen kertoo, että ohjelma opetti hänelle etenkin ympäristön ja maiseman arvostuksesta osana asumista. Piironen vakuuttui myös siitä, että asumiseen liittyviin unelmiin pitää uskoa.

– Ihmiset ovat saavuttaneet ihania asuinpaikkoja ja Suomessa on niin paljon kauniita paikkoja sekä luontoa.

Suomen kaunein koti alkaa MTV3-kanavalla maanantaina 28.10 kello 20.05, uusinta AVAlla tiistaina kello 21.00.

Katso sisustusvinkkejä ja lue lisää sisustusohjelmasta Suomen kaunein koti

Mari Mäkinen / MTV3

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja