Tämä uutuuskannettava taipuu myös tabletiksi – MacBookin todellinen haastaja

Kilpailu ultraohuiden kannettavien markkinoilla on kovaa. Applen Macbook Air on vallannut markkinaosuuksia pc-laitteilta, mutta viime aikoina Windows-koneet ovat iskeneet takaisin, Applen omilla aseilla.

HP:n tyylikkäästi nimetty Spectre X360 on tyylikäs myös ulkoisesti. Huomio kiinnittyy leveään kosketuslevyyn ja mustiin näytön kehyksiin. Laitteessa on yhdestä kappaleesta valmistettu alumiinikotelo.

Spectre on HP:n kannettavien lippulaiva, ja se näkyy. Paperilla laitteen tekniset tiedot ovat vakuuttavat. Prosessoritehoa on rutkasti, akun kesto yltää yli 11 tuntiin ja silti hinta on pystytty pitämään kohtuullisena. Vapise, Apple?

Tykkäsimme

  • Näppäimistöstä ja kosketuslevystä
  • Rakenteen laadukkuudesta
  • Liitäntöjen määrästä

Emme tykänneet

  • Painosta

Microsoft on ollut mukana Spectren suunnittelussa. Ohjelmistojätin insinöörit ovat optimoineet tuulettimen ääntä ja näytön värierottelua.

Spectre on tarkoitettu paitsi kannettavaksi tietokoneeksi, myös tabletiksi. 13-tuumainen näyttö on saranoitu siten, että se taipuu taaksepäin, jolloin näppäimistöosa jää taustatueksi. Halutessaan näytön saa käännettyä kokonaan näppäimistön takaosan päälle. Paksuutta kokonaisuudella on 15,9 millimetriä, mikä ei ole erityisen kummoinen saavutus verrattuna moniin ultrabook-kannettaviin.

Tabletiksi 1,4 kiloinen laite on kuitenkin hieman ylipainoinen, eikä näin ollen kilpaile käyttömukavuudessa iPadin kanssa.

Spectreä kannattaa verrata etenkin MacBook Airiin. Kuten moni muukin Airin kilpailija, myös HP:n lippulaiva pesee Applen kannettavan liitäntöjen määrässä. Tarjolla on kolme usb-porttia, täysikokoinen hdmi, minidisplay-portti, sd-muistikorttipaikka ja kuulokeliitäntä.

Kannettavan tietokoneen yksi tärkeimmistä arvostelukohteista on näppäimistö. HP on onnistunut suunnittelussa hyvin. Metallisten näppäinten tuntuma on aavistuksen pehmeämpi kuin MacBookeissa, mutta se ei ole huono asia, sillä näppäinten painallus Applen laitteita hiljaisempi. Spectren näppäimistö on taustavalaistu ja valaistuksen voi kätevästi kytkeä pois yhdellä painalluksella.

Näppäinten alla komeileva kosketuslevy on iso. Sormen vierittäminen levyn päällä on lähes äänetöntä ja levyn painalluksessa on mukavan tuntuinen vaste. Kokonaisuutena pidimme levystä enemmän kuin MacBookien vastaavasta.

Spectrestä on saatavilla kaksi näyttöversiota: full hd ja QHD, joista jälkimmäinen syö luonnollisesti enemmän akkutehoa ja maksaa muutaman satasen enemmän. Jos näytön laatu on ensisijainen valintakriteeri, lisähinta kannattanee maksaa.

Akun kestossa Spectre yltää ultrabookkien ehdottomaan kärkikastiin. Aina valmistajan lupaama akun kesto ei pidä kutiaan todellisessa käytössä, mutta HP:n kohdalla lupauksella on katetta. Valmistajan mukaan Spectressä riittää potkua 12,5 tunniksi yhdellä latauksella (1080p -näyttöversio), ja hyvin lähelle tätä pääsee myös peruskäytössä. Akun kestosta voi osittain kiittää Microsoftin ja HP:n ohjelmointiyhteistyötä. Spectren virrankesto on suunnilleen samaa luokkaa Applen 13-tuumaisen MacBook Pron kanssa.

Spectren edullisin malli maksaa 1199 euroa. Tällöin keskusmuistia on 8 gigatavua. Värivaihtoehtoina ovat hopea ja musta kupari (saatavilla myöhemmin).

Kokonaisuutena Spectre X360 on varteenotettava vaihtoehto Applen MacBookin hankintaa miettivälle. Jos HP:n uutuus olisi kevyempi, se olisi ehdottomasti vertailun voittaja. Nyt se on vähintään samalla viivalla.

Lue myös:

    Uusimmat