Mainos

Tämä tulisi tietää, kun lataa uuden sovelluksen puhelimeen – tietoturvayhtiöltä varoittava listaus

Tietoturvayhtiö muistuttaa Android-käyttäjiä siitä, mitä tietoja sovelluksia lataamalla saattaa antaa itsestään.

Sovelluksia ladatessa joutuu yleensä antamaan sovelluksella luvan käyttää joitakin olennaisia, vaadittavia tietoja, kuten älypuhelimen netti- tai Bluetooth-yhteyttä. Tällaisia lupia ei hyväksytetä käyttäjällä erikseen, vaan ne ikään kuin hyväksyy jo lataamalla jonkin sovelluksen.

Käyttäjän hyväksyntä vaaditaan silloin, kun sovellus haluaa luvan muokata, käyttää tai poistaa käyttäjän laitteessaan säilyttämiä tietoja.

Osa vaadittavista käyttöoikeuksista voidaan luokitella potentiaalisesti ”vaarallisiksi”, kertoo tietoturvayhtiö Kaspersky. Tietoturvayhtiö jakaa listaa yhdeksän kohtaa, joista jokaisen Android-käyttäjän tulisi tietää.

1. Kalenteri

Kun sovellus vaatii käyttöoikeuksia kalenteriisi, saa se lukea ja muokata vanhoja sekä luoda uusia kalenterimerkintöjä. Jos käyttäjällä on tapana kirjata kaikki menonsa puhelimen kalenteriin, sovellus oppii myös tuntemaan käyttäjän arkisia rutiineja.

2. Kamera

Hyväksymällä kameran käyttöoikeudet, sovellus voi ottaa kameralla kuvia ja videoita milloin tahansa.

3. Yhteystiedot

Sovellus saa luvan lukea, muokata ja lisätä sekä koko listan kaikista käyttäjän aktiivisista tileistä. Toisin sanoen sovellus voi saada pääsyn myös kaikkiin sosiaalisen median tileihin. Huijaussovelluksille yhteystietoluettelot ovat arvokasta dataa.

4. Sijainti

Käyttäjän sijainnin lisäksi sovellus voi kerätä tietoja myös julkisista verkoista, joihin käyttäjä kirjautuu. Sovellus voi näin esimerkiksi välittää tiedon, milloin käyttäjä on kotonaan ja milloin poissa kotoa.

5. Mikrofoni

Sovellus saa oikeuden tallentaa ääntä puhelimen kautta milloin tahansa. Ei siis ainoastaan silloin, kun käyttäjä puhuu jonkun kanssa puhelimessa, vaan milloin tahansa.

6. Puhelin

Puhelutietojen lisäksi sovellus saa soittaa puheluita, jättää ääniviestejä ja muokata puhelulokia. Sovellus saa myös tällöin kerätä tietoa siitä, kuka soittaa, kenelle soitetaan sekä siirtää puheluita toiseen numeroon.

7. Kehosensorit

Sensoreita käytetään yleensä älypuhelimen terveyssovelluksissa. Näin ollen sovellus voi tallentaa hyvin yksityiskohtaista tietoa käyttäjän terveydentilasta.

8. Tekstiviestit

SMS-viestien salliminen mahdollistaa sovellukselle viestien lukemisen, lähettämisen ja vastaanottamisen. Tätä on hyödynnetty muun muassa tilaamalla käyttäjälle erilaisia maksullisia palveluita puhelimeensa.

9. Tiedostot

Sovellus saa tällöin luvan selata kaikki puhelimen muistikortille tallennettuja tietoja sekä tallentaa ja poistaa kortilta tietoja.

Lähde: Kaspersky

***


Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja