Tämä tauti tarttuu seksissä eikä aina hoidu antibiooteilla – etkä varmasti ole kuullutkaan siitä

Mycoplasma genitalium on viime vuosina yleistynyt.

Mycoplasma genitaliumiksi, lyhyemmin pelkäksi MG:ksi kutsuttu bakteeri tarttuu seksin kautta. Silti moni ei ole kuullutkaan siitä. Mikrobin aiheuttama infektio aiheuttaa klamydian kaltaisia oireita.

MG löydettiin jo 1980-luvulla. Taudista on tullut vastustuskykyinen joitakin antibiootteja kohtaan; noin 80 prosenttia infektioista paranee atsitromysiinillä.

Brittiaikuisista yli prosentilla on MG

Suomessa ei ole toistaiseksi käytössä laboratoriomenetelmää bakteerin toteamiseksi. MG on kuitenkin viime vuosina yleistynyt.

Jo vuonna 2015 tehdyssä tutkimuksessa selvisi, että alle 44-vuotiaista brittiaikuisista jo 1,2 prosentilla oli MG, vaikka valtaosalla ei ollut minkäänlaisia oireita. Australiassa tauti saattaa vaivata jo 400 000 henkeä.

Mycoplasma genitalium ei aina aiheuta oireita

Mycoplasma genitalium ei välttämättä aiheuta minkäänlaisia oireita. Naisilla tauti voi ilmetä virtsaamisen aikana esiintyvänä epämukavuutena, epänormaalina vuotona ja verenvuotona kuukautisten välillä. Myös miehillä oireet ovat samankaltaisia.

On mahdollista, että tauti aiheuttaa myös komplikaatioita tai jopa hedelmättömyyttä. Seksin aikana olisikin tärkeää suojautua kondomin avulla. Se tunnetusti suojaa myös muilta taudeilta!

***

7:40

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.