Mainos

Miksi talvella tekee mieli harrastaa seksiä erityisen paljon? 5 tieteellistä syytä

Talvikausi saattaa innostaa harrastamaan hyvää seksiä enemmän. Lue, miksi!

Vaikka voisi kuvitella, että seksi olisi miellyttävämpää lämpiminä kesäiltoina kuin kirpeinä pakkaspäivinä, tilanne voi itse asiassa olla tyystin toinen – huolimatta rohtuneista huulista ja talvivaatekerroksista.

Men's Health -sivusto kertoo, että talvikauteen liittyy itse asiassa tieteellisesti todistettuja syitä, joiden vuoksi vaakamamboa tekee silloin mieli tanssia enemmän kuin terassikeleillä.

– Kun ihmisillä on kylmä, he himoitsevat lämpöä ja läheisyyttä, toteaa psykologian apulaisprofessori Marisa Cohen Brooklynissa sijaitsevasta St. Francis Collegesta.

Cohenin mukaan tuo tarve voi johtaa toisen ihmisen seuraan hakeutumiseen ja seksiin. Moni kaipaakin parisuhdetta juuri kylminä kuukausina. Lue viisi hyvää syytä talvikuukausien vaikutukseen seksielämälle.

1. Kaikki haluavat pysyä lämpiminä

Cohen on tutkinut teoriaa, jonka mukaan sillä, mitä tunnemme fyysisesti, on yhteys siihen, miten ajattelemme. Hän sanookin, että sosiaaliset ympyrät pienenevät kylmempinä kuukausia ihmisten jäädessä mieluummin kotiin. Tuo sosiaalinen eristäytyminen saa puolestaan olon tuntumaan fyysisesti kylmältä. Itse asiassa vuonna 2008 tehdyssä tutkimuksessa sosiaalisesta tapahtumasta eristetyt osallistujat oikeasti kokivat lämpötilan kylmempänä kuin se todellisuudessa oli.

Koska olosi on eristäytynyt ja yksinäinen talvella, tunnet myös fyysisiä vilunväristyksiä. Talvella lämpöä ja läheisyyttä tarjoava suhde onkin omiaan parantamaan oloa. Cohenin mukaan psykologisella tasolla toisen ihmisen läheisyys ja hyväksyntä saavat olon lämpimäksi.

– Jos ihmisellä on kylmä, tunne siitä, että toiset hyväksyvät hänet, voi johtaa lämmön tunteisiin, hän toteaa.

Sosiaalisen eristäytymisen hetkinä on myös todennäköisempää etsiytyä lämpöisten harrastusten pariin. Vuonna 2012 Emotion-julkaisussa esitelty tutkimus paljasti, että sosiaalista "kylmyyttä" kokeneet ihmiset ottivat todennäköisemmin esimerkiksi kuumia kylpyjä tai suihkuja. Seksin voinee lukea näiden "lämpöisten harrastusten" joukkoon.

2. Miesten mielestä naisten vartalo on viehättävämpi talvella

Vuonna 2008 puolalaisessa Wroclawin yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan miehet pitävät naisen vartaloa puoleensavetävämpänä talvella kuin lämpimämpinä kuukausina. Tutkijat selittivät ilmiön niin, että koska talvella käytetään enemmän vaatteita, miehet innostuvat enemmän nähdessään jo pienen siivun paljasta ihoa – toisin kuin kesällä, jolloin naisilla on muutenkin vähemmän päällä. Sitähän aina haluaa sitä, mitä ei voi saada – vai mitä?

3. Miesten himot jylläävät enemmän 

Tutkijat ovat havainneet, että miesten testosteronitasot ovat korkeimmillaan joulukuussa, kenties niin ilmastollisten kuin nukkumisessa tapahtuvien rutiinien muutosten vuoksi. Testosteroni on yksi miesten seksihaluja säätelevistä hormoneista, joten mitä korkeammat testosteronitasot, sitä korkeammat seksihalut.

4. Olet todennäköisemmin masentunut, ja kaipaat lohtua muilta

Serotoniini on hermoston välittäjäaine, joka vaikuttaa ihmisen onnellisuuteen. Tutkijat ovat huomanneet, että ihmisen elimistö tuottaa serotoniinia vähemmän silloin, kun auringonvaloa on vähemmän. Tämä tarkoittaa, että ihminen on alttiimpi alakulolle talvella päivien ollessa lyhyempiä.

Tohtori Justin Lehmillerin mukaan serotoniinin vähäisyyden ajatellaankin johtavan yksinäisyyden ja masennuksen tunteisiin talvikuukausina. 

– On mahdollista, että nämä muutokset mielialassa saattavat johtaa haluun tuntea yhteenkuuluvuutta kumppanin kanssa, Lehmiller pohtii.

Pieni petijumppa onkin tuolloin paikallaan, sillä orgasmi tuo mukanaan rutkasti hyvän olon hormoneja.

5. Juhlatunnelma tarttuu

Joulun aikaan mainoksissa näkee juhlia ja romanttisia eleitä. Ne saattavat alitajuntaisesti vaikuttaa haluun löytää itsellekin kumppani. Ihmiset myös usein kihlautuvat tähän aikaan vuodesta, mikä voi inspiroida sinkkujakin pariutumaan tai ainakin löytämään tiensä vällyjen väliin jonkun kanssa.

Juhlatunnelmalla on myös puolensa. Lehmillerin mukaan joulukuun runsaat seksisessiot johtuvat myös siitä, että talvikuukausien aikana monella on lomaa töistä tai koulusta, jolloin stressin määrä vähenee. 

Myös joulun ja uudenvuoden aikaan liittyvät juhlat ja sosiaaliset tapahtumat saavat ihmiset "sille tuulelle."

Lähde: Men's Health

***

1:30

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.