Mainos

Tämä sukupuolitauti uhkaa etenkin nuoria naisia

Kaikkialla puhutaan seksin vaaroista ja muistutetaan turvaseksistä ja kondomin käytöstä. Uhkakuvat eivät sentään ole täysin tuulesta temmattuja. Seksitautien uusia tartuntoja on joka vuosi enemmän ja enemmän.

Yksi seksitauti, jota esiintyy etenkin nuorten naisten keskuudessa, on klamydia. Klamydia on yleisin sukupuolitauti ja sen aiheuttajana on Chlamydia trachomatis -bakteeri. Klamydia tarttuu suojaamattomassa emätin- tai peräaukkoyhdynnässä tai suuseksissä. Bakteeri voi tarttua myös silmiin käsien välityksellä. Klamydia voi tarttua myös äidiltä lapseen synnytyksessä, jolloin vastasyntynyt voi sairastua silmätulehdukseen tai keuhkokuumeeseen.

Kansanterveyslaitoksen selvityksestä ilmenee, että klamydiatapauksista 59 prosenttia on naisia. Suurin osa tapauksista on 15–24-vuotiailla naisilla ja 20–24-vuotiailla miehillä. Huomionarvoista on, että alle 20-vuotiaiden tapausten lukumäärä on huomattavasti suurempi naisilla kuin miehillä.

Klamydian oireita naisilla ovat valkovuoto, verinen vuoto, virtsaoireet ja alavatsakipu. Puolet naisten saamista tartunnoista on kuitenkin oireettomia. Miehillä tyypillisiä oireita ovat kutina, kirvely virtsatessa sekä väritön tai vaalea vuoto virtsaputkesta. Miestenkään ei kannata tuudittautua turvallisuuden tunteeseen suojaamattoman seksin jälkeen, sillä joka viidennellä miehellä tartunta on oireeton.

Parhaiten klamydialta suojaa kondomi.

Teksti: MTV3/Helmi

Kuva: Shutterstock

Lähde: Kansanterveyslaitos

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.