Tämä on tilanne Gazassa nyt: Sairaalalla joukkohauta, Israel sanoo vallanneensa parlamentin

Israel sanoo vieneensä polttoainetta Gazan kriisisairaalaan 0:24
Israel sanoo vieneensä polttoainetta Gazan kriisisairaalaan

Lähes 180 ruumista on haudattu joukkohautaan Gazan suurimman sairaalan al-Shifan alueella, sairaalan johtaja sanoo.

Sairaalan johtajan mukaan haudattujen joukossa on polttoainepulan takia kuolleita vauvoja ja tehohoidossa olleita potilaita. Vauvoja on hänen mukaansa haudattu seitsemän, tehohoitopotilaita kolmisenkymmentä.

Lääkärit ilman rajoja -järjestön mukaan tilanne sairaalassa on muuttunut erittäin huonoksi. Sairaalassa työskentelevä lääkäri kertoi järjestölle maanantaina, ettei sairaalassa ole sähköä, vettä eikä ruokaa. Hänen mukaansa sairaalan porteilla on haavoittuneita ihmisiä, mutta heitä ei voida enää ottaa sairaalaan sisään.

Lääkärin mukaan sairaalahenkilökunta suostuisi lähtemään sairaalasta vain, jos potilaat evakuoitaisiin ensin turvallisesti.

–  Al-Shifan sairaalan sisällä on haavoittuneita potilaita ja lääkintähenkilökuntaa. Jos he antavat meille takeet ja evakuoivat potilaat ensin, me evakuoidumme, nimettömänä pysyttelevä lääkäri kertoi järjestön mukaan.

AFP:n kanssa työskentelevän paikalla olevan toimittajan mukaan sairaalalla haistaa mädäntyvien ruumiiden hajun. Hänen mukaansa tiistain vastaisena yönä sairaalan lähistöllä käytävät taistelut ja alueelle kohdistuvat ilmaiskut eivät olleet yhtä intensiivisiä kuin aiempina öinä.

Al-Shifan sairaalan porteilla kerrotaan olevan useita israelilaisia panssarivaunuja. Israel on väittänyt, että Gazan kaistaa hallitseva terroristijärjestö Hamas pitää operatiivista päämajaansa juuri al-Shifan alla ja että sen taistelijoita piileskelisi sairaalassa. Hamas on kiistänyt väitteen.

Israel sanoo vallanneensa parlamentin Gazassa

Israelin asevoimat kertoo vallanneensa parlamentin ja muita äärijärjestö Hamasin johtamia hallintoelimiä Gazan kaupungissa.

Asevoimien lausunnon mukaan israelilaisjoukot ovat hallintorakennusten lisäksi ottaneet haltuunsa Hamasin poliisin päämajan sekä aseiden tuotanto- ja kehityslaitoksena toimineen teknillisen tiedekunnan.

Hamas ei tiettävästi ole ottanut kantaa Israelin asevoimien väitteeseen.

Kahdeksan palestiinalaista kuollut Länsirannalla

Kahdeksan palestiinalaista on kuollut yhteenotoissa Israelin joukkojen kanssa miehitetyllä Länsirannalla, kertoi palestiinalaisten terveysministeriö tiistaina. Ministeriön mukaan uhreista seitsemän kuoli Israelin Tulkarmin kaupunkiin tekemässä ratsiassa. Silminnäkijät kertoivat väkivaltaisista yhteenotoista.

Israelin asevoimien mukaan sen joukot suorittivat kaupungissa terrorisminvastaisia toimia.

Viranomaistietojen mukaan ainakin 180 palestiinalaista ja kolme israelilaista on kuollut yhteenotoissa Länsirannalla sen jälkeen, kun äärijärjestö Hamas hyökkäsi Israeliin 7. lokakuuta.

Ruotsin kansalaisia evakuointilistalla Gazasta

Ruotsalaislehti Aftonbladetin mukaan Ruotsin kansalaisia ollaan evakuoimassa tänään tiistaina Gazasta. Aftonbladetin mukaan noin sata Ruotsin kansalaista saisi poistua Gazasta tiistaina. Evakuoitavien lista koostuu lehden mukaan pääasiassa perheistä. Suurin osa evakuoitavista on alaikäisiä.

Ruotsin ulkoministeriön tietojen mukaan 60 ruotsalaista pääsi poistumaan Gazasta maanantaina.

200 000 ihmistä paennut kohti etelää Gazassa

YK:n humanitaarisen avun toimiston (OCHA) mukaan 200  000 ihmistä on paennut Gazan kaistan pohjoisosista kohti etelää marraskuun 5. päivän jälkeen. Asiasta uutisoi brittilehti Guardian.

Hamasin kontrolloiman Gazan terveysministeriön mukaan runsaan kuukauden aikana Israelin ilmaiskuissa ja hyökkäyksessä Gazaan on saanut surmansa yli 11 000 ihmistä, joista yli 4  600 on lapsia.

Israel alkoi pommittaa Gazaa sen jälkeen, kun Hamasin taistelijat hyökkäsivät Israeliin lokakuun alkupuolella. Israelin mukaan hyökkäyksessä kuoli ainakin 1 200 ihmistä.

Lue myös:

    Uusimmat