Tämä on ratkaiseva asia suomalaisevakuoinnin onnistumiseen Kabulin kaaoksessa: "Kysymys on siitä, miten he saavat nämä ihmiset porteille"

Tilanne Afganistanin pääkaupungin Kabulin lentokentällä on ollut viime päivinä kaoottinen, kun ihmiset pyrkivät turvaan Talebanin vallattua kaupungin.

Maanpuolustuskorkeakoulun sotataidon laitoksen johtaja Petteri Kajanmaan mukaan pahin kaaos on kuitenkin kentän ulkopuolella.

– Tilanne on kaoottinen kentän ympäristössä ja sinne johtavalla tiellä. Yhdysvallat liittolaisineen valvoo kentän puolta, josta evakuoinnit toteutetaan. He hallitsevat kentän sisäpuolta, mutta kaoottisuus on nimenomaan kentän ulkopuolella, Kajanmaa kertoo.

– Tämä on haastavaa kaikille niille, jotka haluavat evakuoida sieltä ihmisiä. Kysymys on siitä, miten he saavat nämä ihmiset porteille.

Kajanmaan mukaan pelastusoperaatio onkin hyvin haastava. Muutamat maat, kuten Yhdysvallat, Britannia ja Saksa ovat lähettäneet joukkojaan hakemaan evakuoitavia kaupungilta.

Suomen Puolustusvoimien suojausjoukkoja on saapunut myös Kabulin lentokentälle. Sotilaat ovat Puolustusministeriön mukaan aloittaneet tehtävässään.

Kajanmaa toteaa Puolustusvoimien valinneen erittäin niukan tiedottamislinjan Suomen operaatiosta, koska kyse on sotilaiden ja evakuoitavien turvallisuudesta. Kajanmaan mukaan operaatioon valitut suomalaiset ovat hyvin kokeneita kriisinhallintatehtävissä.

– Suomalaiset sotilaat vartioivat, turvaavat ja tukevat siviiliedustajia ja virkamiehiä sekä pitävät yhteyttä muihin sotilastahoihin lentokentällä, Kajanmaa kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat