Isisin varoitetaan iskevän Kabulin lentokentän kaaoksessa – tästä suomalaisevakuointiinkin vaikuttavassa vaarassa on kyse: "Uhka on todellinen"

Seitsemän kuollut Kabulin lentokentän tungoksessa ja Yhdysvallat varoittaa Isisin iskusta – voiko kaaos vaikuttaa kentän suomalaisoperaatioon? 4:12
Katso video: Seitsemän on kuollut Kabulin lentokentän tungoksessa ja Yhdysvallat varoittaa Isisin iskusta – voiko kaaos vaikuttaa kentän suomalaisoperaatioon?

Yhdysvallat on antanut varoituksen terroristijärjestö Isis-K:sta, että se tekisi iskuja Kabulin lentokentällä ja sen läheisyydessä. Yhdysvallat on neuvonut kansalaisiaan välttämään Afganistanin pääkaupungin lentokenttää.

Uusimmat tiedot kertovat, että Kabulissa on kuollut seitsemän ihmistä väkijoukon yrittäessä päästä kentälle.

Isis-K on lähellä Isisiä toimiva terroristiryhmä, joka toimi ensin Syyriassa ja Irakissa. CNN:n mukaan Isis-K jakaa emojärjestön ideologian ja taktiikoita, mutta niiden välisistä suhteista ei ole tarkkaa tietoa. Yhdysvaltain tiedusteluviranomaisten mukaan kyse on pienestä joukosta jihadisteja, joita arvioidaan olevan joitakin tuhansia.

Maanpuolustuskorkeakoulun sotataidon laitoksen johtaja Petteri Kajanmaan mukaan Isisin uhka on todellinen.

– Yhdysvaltalaiset ovat varoittaneet Isisin uhkasta. Se perustuu lähinnä arvioon siitä, että väkijoukko ja siellä olevat kansainväliset ihmiset muodostavat niin sanotusti herkullisen kohteen Isisille toimia, Kajanmaa sanoo.

– Yhdysvallat kuvasi varoituksessaan, että uhka on todellinen, mutta ei välitön, Kajanmaa lisää.

Isis on tehnyt Kabulissa autopommi-iskuja aivan lähiaikoina. Taleban on toiminut Isisiä vastaan.

AP:n tietojen mukaan evakuointeja tekevät sotilaskoneet ovat varotoimenpiteenä laukaisseet lähtöjen aikana hätäsoihtuja hämätäkseen mahdollisia lämpöhakeutuvia ohjuksia.

Apulaissotilasprofessori kiteyttää pähkinänkuoressa: Tällainen on Taleban ja näitä asioita he haluavat 2:26
Katso myös: Tällainen Taleban on liikkeenä ja näitä asioita he haluavat.

Lue myös:

    Uusimmat