Tämä huolestuttavista virusmuunnoksista tiedetään nyt: Brittimuunnoksen havaittiin nostavan kuolleisuutta 64 prosenttia

Koronaviruksen variantit herättävät huolta maailmalla, koska ne vaikeuttavat epidemian hallintaa.

Muiden virusten tavoin koronavirus muuntuu jatkuvasti, mutta kaikki mutaatiot eivät juurikaan vaikuta viruksen toimintaan ja rakenteeseen. 

Tällä hetkellä maailmalla on kolme merkittävää virusvarianttia, jotka herättävät erityistä huolta: Britannian, Etelä-Afrikan ja Brasilian variantit.

Niille kaikille yhteistä on, että ne tarttuvat ihmiseen huomattavasti herkemmin kuin aiemmat virusmuodot. 

Suomessakin Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa brittimuunnos on yleistynyt valtavirukseksi, kuten ennen vuoden vaihdetta povattiin. 

Helsingin yliopiston zoonoosivirologian professori Olli Vapalahden mukaan brittivariantti aiheuttaa tuoreiden tutkimusten mukaan jopa 64 prosenttia enemmän kuolleisuutta. 

– Minun ikäiselläni 55-69-vuotiaalla kuolinriski on 0,6 prosenttia, mutta se nousi melkein 0,9 prosenttiin. 

Myös sairaalahoidon tarve kasvoi tutkimuksessa yhtä paljon. Samankaltaisia tutkimustuloksia on julkaistu myös aiemmin, mutta asia vaatii vielä lisätutkimusta ennen täyttä varmuutta. 

Toiset variantit väistävät immuunisuojan

Etelä-Afrikan ja Brasilian muunnokset pystyvät myös väistämään ihmisen immuunisuojaa. Se tarkoittaa, etteivät kehon kehittämät vasta-aineet suojaa yhtä pitkään uudelta tartunnalta.

Sunnuntaina Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen sanoi Twitterissä pelkäävänsä Etelä-Afrikan aiheuttavan vielä Suomeenkin epidemian neljännen aallon, jos sitä ei saada pysäytettyä rajalle. 

Vapalahden mukaan tilannetta täytyy seurata tarkkaan, mutta on silti toiveikas rokotteiden tehosta. 

Lisäävätkö virusmuunnokset kuolleisuutta ja tehoavatko niihin rokotteet? Katso alla olevalta videolta Vapalahden haastattelu kokonaisuudessaan.

Lue myös:

    Uusimmat