Uusi tutkimus: Koronan brittimuunnos voi olla jopa 100 prosenttia edeltäjäänsä tappavampi – "On kyse uhasta, joka on syytä ottaa vakavasti"

Suomessakin nopeasti tilaa valtaava koronaviruksen brittimuunnos on uuden tutkimuksen mukaan 30–100 prosenttia tappavampi kuin aiemmin hallitsevana levinnyt koronavirusversio. Tutkimustuloksista kertoo uutistoimisto Reuters.

British Medical Journalissa tänään julkaistun tutkimuksen mukaan brittimuunnos aiheutti 227 kuolemaa 54 906:ssa tutkitussa tapauksessa. Samassa määrässä tapauksia aiemmat koronaversiot johtivat 141 kuolemaan.

– Kun tähän yhdistetään brittimuunnoksen kyvyn levitä nopeasti, on kyse uhasta, joka on syytä ottaa vakavasti, totesi tutkimuksen johtoportaaseen kuulunut Robert Challen.

Tulokset eivät varsinaisesti tulleet yllätyksenä, sillä jo aiemmin on päätelty, että brittimuunnos on todennäköisesti sekä nopeammin leviävä että tappavampi kuin aiempi koronavirus.

Myös tarttuu herkemmin

Miksi brittimuunnos sitten tappaa tehokkaammin? Sitä ei vielä varmasti tiedetä.

– Se voi liittyä sekä viruksen replikointiin että korkeampaan tarttuvuuteen, virologi Lawrence Young arvelee.

Replikointi eli kopioituminen tapahtuu, kun virus on ensin tarttunut esimerkiksi ihmiseen. Sen jälkeen virus alkaa monistaa itseään.

Brittimuunnoksessa on 23 mutaatiota, mikä on verrattain paljon. Osa näistä tekee brittimuunnoksessa huomattavasti aiempaa koronavirusta tehokkaamman leviäjän. Tutkijoiden mukaan brittimuunnos tarttuu 40–70 prosenttia tehokkaammin kuin edeltäjänsä.

Kyseinen muunnos havaittiin Britanniassa ensimmäistä kertaa viime vuoden syyskuussa ja sitä on sittemmin löytynyt yli sadasta muusta maasta.

Suomalaisia on sairastunut koronaan rokotuksesta huolimatta – THL:n ylilääkäri kommentoi tilannetta suorassa lähetyksessä 7:09
Suomalaisia on sairastunut koronaan rokotuksesta huolimatta – näin asiaa kommentoi THL:n ylilääkäri.

Lue myös:

    Uusimmat