Turusta löytyi uusi koronamuunnos, joka on syynä opiskelijoiden koronaryppään rajuun leviämiseen

0:52
Turussa havaittiin uusi virusmuunnos - saadaanko uusia koronamuunnoksia rokotuksilla kuriin? Ylilääkäri Hanna Nohynek vastaa.

Turussa opiskelijoiden keskuudessa levinneiden koronavirustartuntojen aiheuttajaksi on varmistunut Etelä-Afrikan kaltainen virusmuunnos, kertoo Turun yliopistollinen sairaala tiedotteesaan.

Turussa löytynyt muunnos ei kuitenkaan ole identtinen alkuperäisen Etelä-Afrikan virusvariantin kanssa, vaan näyttää muuntuneen edelleen.

TYKS:in mukaan ei ole osoitettu, että muuntunut Etelä-Afrikan virusvariantti aiheuttaisi vakavampaa tautia. Tartuntoja saaneiden oireet ovat olleet melko lieviä eivätkä sairastuneet ole tarvinneet sairaalahoitoa.

– Kyseessä on mahdollisesti uudenlainen koronaviruksen variantti. Toistaiseksi ei ole osoitettu, että tämä muuntunut Etelä-Afrikan koronavirusvariantti olisi vaikeampi kuin tavallinen. Virusmuunnokseen sairastuneita ei esimerkiksi ole sairaalahoidossa Tyksissä, Tyksin molekyylimikrobiologian ja virologian ylilääkäri Tytti Vuorinen kertoo tiedotteessa.

Variantin alkuperää selvitetään

Löydös ei anna aihetta muuttaa voimassa olevia suosituksia. Varianttien tunnistaminen on epidemian ehkäisyssä tärkeää, sillä virusvariantit tarttuvat erittäin herkästi. Tyksin mukaan virusvariantti selvittää sitä, miksi Turun ryppäässä on todettu jo yli 90 tartuntaa.

– Emme toistaiseksi tiedä, mistä variantti on tullut. Nämä selviävät myöhemmin, kun viruksen koko genomi tunnetaan, Vuorinen kertoo.

Viruksen mahdollinen uusi variantti varmistuu myöhemmin niin sanotussa kokogenomisekvensoinnissa. Toistaiseksi ei ole tietoa siitä, onko vastaavaa muuntunutta varianttia löytynyt muista maista.Turussa koronatilanteeseen reagoitiin nopeasti. Esimerkiksi poliisilta pyydettiin virka-apua karanteenien valvomiseen.

– Näyttää siltä, että tapausmäärät olisivat nyt laskusuunnassa. Tilannetta seurataan aktiivisesti ja yhteistyötä jatketaan edelleen eri viranomaisten, korkeakoulujen sekä asuntoloiden vuokranantajien kanssa, Turun kaupungin tartuntataudeista vastaava lääkäri Jutta Peltoniemi sanoo tiedotteessa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja