Tämä hautajaisista tiedetään nyt: Prinssi Philip haudataan erikoisessa arkussa – ei pääse vielä viimeiseen leposijaansa

2:54
Prinssi Philipin lapset muistelivat isäänsä BBC:n erikoislähetyksessä – prinssi Charlesilta koskettava kommentti vanhempiensa pitkästä yhteisestä taipaleesta

Viime perjantaina menehtyneen prinssi Philipin hautajaiset järjestetään lauantaina Windsorin linnan tiluksilla.

Perjantaina 9. huhtikuuta kuolleen prinssi Philipin hautajaiset järjestetään lauantaina 17. huhtikuuta Windsorissa. Hautajaiset televisioiva Britannian yleisradioyhtiö BBC kertoo, että seremonia Windsorin linnan tiluksilla sijaitsevassa Pyhän Yrjön kappelissa alkaa kello 15 paikallista aikaa, eli kello 17 Suomen aikaa.

99 vuoden iässä menehtyneelle Edinburghin herttualle ei järjestetä valtiollisia hautajaisia, sillä tämä oli tiettävästi itse toivonut sitä. Järjestelyt hoidetaan muutenkin poikkeuksellisen pienesti koronavirustilanteen ja siihen liittyvien rajoitusten vuoksi.

Daily Mail kertookin, että tästä syystä surevia kansalaisia on kehotettu välttämään Windsorin kaduille saapumista. Päivään on kuitenkin varauduttu niin, että Windsorin linnan liepeillä nähdään satoja sotilaita ja poliiseja, jotka pitävät yllä järjestystä.

– Siellä ei ole mitään nähtävää, jyrähti Windsorin pormestari kehottaessaan ihmisiä pysymään poissa kaduilta.

Lauantain tapahtumat keskittyvätkin täysin Windsorin linnan maille, missä Buckinghamin palatsi tiedotti prinssi Philipin nukkuneen rauhallisesti pois viime perjantaina. Ennen hautajaistilaisuuden alkua arkku siirretään Windsorin linnasta pääoven kautta erikoisvalmistellulla Land Rover -merkkisellä autolla Pyhän Yrjön kappeliin.

Hautajaistilaisuuden aluksi kappelissa pidetään minuutin hiljainen hetki, jonka jälkeen seremonia alkaa. Paikalle pääsee koronarajoitusten vuoksi korkeintaan 30 ihmistä. Kappelissa tulee lisäksi noudattaa turvavälejä ja hautajaisvieraiden tulee hallituksen määräysten nojalla käyttää myös kasvomaskeja.

Tarkkaa tietoa osallistujista ei ole vielä julkistettu, mutta oletus on, että paikalla ovat vain kuningatar Elisabetin ja prinssi Philipin lähimmät perheenjäsenet. Se tiedetään myös, että lapsenlapsista prinssi Harry saapuu tilaisuuteen ilman puolisoaan, sillä raskaana oleva herttuatar Meghan jäi Yhdysvaltoihin Harryn palattua Britanniaan. Lehtitietojen mukaan myöskään esimerkiksi prinssi Williamin lapsia ei tultaisi näkemään hautajaisissa, sillä prinssi Philipin on kerrottu toivoneen, ettei paikalla olisi pikkulapsia.

Daily Mailin mukaan prinssi Philipin ja kuningatar Elisabetin hautajaisarkut on tehty jo vuosikymmeniä sitten. Lehden tietojen mukaan arkut on valmistettu englantilaisesta tammesta. Sitä, kuinka vanha arkku tarkalleen ottaen on, ei tiedä kukaan, sillä arkku on lontoolaisen Leverton & Sons -hautaustoimiston hallussa, jolle arkku tuli vuonna 1991 toiselta hautausurakoitsijalta, joka oli aiemmin säilyttänyt niitä.

Video: Tällainen oli prinssi Philipin ainutlaatuinen elämä kuingatar Elisabetin rinnalla – liitto kesti yli 70 vuotta

2:33

Lehden haastatteleman asiantuntijan mukaan englantilaisesta tammesta valmistetut arkut ovat äärimmäisen harvinaisia, sillä tavallisesti arkut valmistetaan amerikkalaisesta puusta.

Brittihovissa tapana on ollut, että kuninkaalliset haudataan lyijyllä vuoratussa arkussa, jotka pitävät kosteuden poissa ja ruumis säilyy näin ollen pidemmän aikaa. Näin toimittiin myös silloin, kun prinsessa Diana haudattiin vuonna 1997. Koska lyijy on tunnetusti raskasta, painoi Dianan arkku peräti 250 kiloa.

Arkun ympärille kääritään BBC:n mukaan  prinssi Philipin oma lippu, joka edustaa hänen kreikkalaista perimäänsä sekä hänen titteleitään Britannian hovissa. Arkun päälle asetellaan myös prinssi Philipin laivaston hattu, jonka hän sai vuonna 2011, kun kuningatar Elisabet myönsi hänelle Lord High Admiral -tittelin. Arkun päälle lasketaan myös Philipin miekka, joka liittyy niin ikään hänen uraansa laivastossa.

Daily Mailin tietojen mukaan arkku on tarkoitus laskea lauantaina Windsorin linnan tiluksilla sijaitsevaan kuninkaalliseen hautakammioon. Kyseessä ei kuitenkaan ole prinssi Philipin viimeinen leposija, sillä Edinburghin herttuan arkkua säilytetään kammiossa ainoastaan siihen asti, kun kuningatar Elisabet kuolee. Tämän jälkeen molempien arkut viedään Frogmore Gardensissa sijaitsevaan muistokappeliin, joka on pariskunnan viimeinen leposija.

Lähteet: BBC, Daily Mail

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja