Kuningatar Elisabetin puoliso prinssi Philip on kuollut 99-vuotiaana

Prinssi Philip on kuollut – tällainen hänen elämänsä oli kuningatar Elisabetin rinnalla 2:33
Tällainen oli prinssi Philipin elämä – kurkista Edinburghin herttuan elämänvaiheisiin tältä videolta.

Kuningatar Elisabetin puoliso prinssi Philip on kuollut 99-vuotiaana. 

Britannian hovi vahvisti perjantaina 9. huhtikuuta, että kuningatar Elisabetin puoliso prinssi Philip on kuollut. Prinssi oli kuollessaan 99-vuotias ja menehtyi hovin mukaan perjantaina rauhallisesti kotonaan Windsorin linnassa.

Elisabet ja Philip menivät naimisiin vuonna 1947, eli he ehtivät olla naimisissa yli 70 vuotta. Parilla on neljä lasta: kruununprinssi Charles, prinsessa Anne, prinssi Andrew sekä prinssi Edward

Philip jäi eläkkeelle kuninkaallisista tehtävistään vuonna 2017, ja sen jälkeen aiemmin hyvin uutterasti edustustehtäviä hoitanutta kuninkaallista nähtiin julkisuudessa ainoastaan harvakseltaan.

Ennen eläköitymistään hän oli ollut vuodesta 1952 lähtien mukana yli 22 000 edustustehtävässä, pitänyt liki 5 500 puhetta ja ollut mukana 780 hyväntekeväisyysjärjestön toiminnassa

Philip syntyi vuonna 1921 Korfun saarella Kreikassa sijaitsevassa Mon Repos’n huvilassa. Hänen vanhempansa olivat Kreikan kuninkaan Yrjö I:n poika, prinssi Andreas ja Battenbergin prinsessa Alice. Prinssin elämä alkoi dramaattisesti, kun perhe joutui pakenemaan Kreikassa puhjenneiden levottomuuksien takia, kun hän oli vasta reilun vuoden ikäinen. 

Philipin vanhemmat erosivat, kun prinssi oli 10-vuotias. Philip varttui sukulaisten hoidossa ja sisäoppilaitoksessa, kun hänen äitinsä joutui mielisairaalaan ja isä puolestaan hurvitteli Monte Carlossa. Suurimman vastuun nuoresta miehestä otti hänen enonsa, Louis Mountbatten

Sisäoppilaitoksesta valmistuttuaan prinssi liittyi vuonna 1939 Britannian laivastoon vain 18-vuotiaana ja palveli toisessa maailmansodassa Välimerellä. Tulevan puolisonsa, prinsessa Elisabetin, hän kohtasi ensimmäistä kertaa vuonna 1934. Molemmat polveutuvat kuningatar Viktoriasta ja ovat kaukaisia serkkuja. Kirjeenvaihto alkoi vuonna 1939, ja pari kihlautui lopulta vuonna 1946.

Ennen avioitumista Philip sai Britannian kansalaisuuden. Samalla hän kuitenkin joutui luopumaan oikeudestaan Kreikan ja Tanskan kruunuihin sekä ortodoksisesta uskostaan ja liittymään anglikaaniseen kirkkoon. Samalla myös hänen sukunimensä vaihdettiin Battenbergistä Mountbatteniksi.

Prinssi Philip muistetaan erityisen suorapuheisena kuninkaallisena, joka kohahdutti elämänsä aikana useilla erikoisilla kommenteillaan sekä teoillaan.

Kuningatar Elisabet on luonnehtinut aviomiehen olleen hänelle suuri tuki ja turva sekä hänen elämänsä suuri rakkaus.

Edinburghin herttuan viimeisiä vuosia varjostivat terveyshuolet. Joulun 2019 alla Philip vietiin hoidettavaksi Lontoossa sijaitsevaan sairaalaan, missä hän lepäili neljän päivän ajan, mutta pääsi kuitenkin jouluksi kotiin perheensä pariin.

(artikkeli jatkuu videon jälkeen)

Prinssi Philip palasi sairaalasta Windsorin linnaan maaliskuun puolivälissä – nämä kuvat jäivät viimeisiksi, jotka hänestä otettiin julkisuudessa 1:04
Prinssi Philip palasi sairaalasta Windsorin linnaan maaliskuun puolivälissä – nämä kuvat jäivät viimeisiksi, jotka hänestä otettiin julkisuudessa.

Helmikuussa 2021 Buckinghamin palatsi tiedotti jälleen Philipin joutuneen sairaalaan huonovointisuuden vuoksi. Prinssi vietti sairaalahoidossa tuolloin infektion vuoksi useita viikkoja. Prinssille tehtiin myös maaliskuussa sydänoperaatio, mutta hän kotiutui vielä sen jälkeen sairaalasta Windsorin linnaan.

Lähteet: Mirror, Independent

Lue myös:

    Uusimmat