Tämä asia pelottaa lapsia lääkärissä – lue vinkit pelon lievittämiseen

Lääkäriin meno on lapselle usein jännittävä, ehkä pelottavakin kokemus. Vanhempien kannattaa tukea lasta juttelemalla lääkäriin menosta etukäteen ja varmistaa käynnin kiireettömyys.

Lääkärissä käynti on yleensä lapselle outoa: vieras ihminen katsoo korviin ja kurkkuun, vaatteitakin joutuu riisumaan. Kipeänä lapsi olisi mieluummin kotona potemassa kuin lääkärin vastaanotolla.

Lääkärissä käyminen onkin lapsesta usein jännittävää, jopa pelottavaa. Vanhempi lapsi saattaa pohtia vakaviakin kysymyksiä: onko minussa jokin vialla?

Hyvissä ajoin

Vanhempien kannattaa pyrkiä valmistelemaan lasta lääkärikäyntiin jo etukäteen.

– Pienikin lapsi ymmärtää, kun hänelle kerrotaan tai näytetään mitä seuraavaksi tapahtuu. Vanhemmat voivat konkreettisesti kertoa, mitä lääkäri tutkii. Lääkärin vastaanotto siis tavallaan alkaa jo ennen kuin edes saavutaan paikalle, sanoo lastentautien erikoislääkäri, neonatologi Tiina Asikainen Leppävaaran Terveystalosta Espoosta.

Lääkärikäyntiin kannattaa varata aikaa ja tulla paikalle hyvissä ajoin. Näin lapsi ehtii halutessaan leikkiä hetken leikkitilassa, rauhoittua ja totutella uuteen paikkaan.

Vanhemman oma käytös vaikuttaa

Vanhemman oma käytös vaikuttaa tunnelmaan: rauhallinen aikuinen tyynnyttää lasta, kun taas kiireinen ja ärtynyt tartuttaa rauhattomuuden myös lapseen. 

Lapsi tekee tulkintoja vanhempiensa ja lääkärin käytöksestä. On siis aikuisten tehtävä varmistaa, että käynnistä jäisi mahdollisimman hyvä mieli. 

Näin valmistelet lasta lääkärikäyntiin:

Kerro etukäteen, mihin olette menossa, mitä siellä tehdään ja miksi.

Anna konkreettisia esimerkkejä, vaikkapa että lääkäri katsoo kurkkuun ja korviin ja paita otetaan pois kuuntelua varten.

Hanki kotiin lasten lääkärivälineet, joilla lapsi voi leikkiä ja siten tutustua vastaanotolla käytettäviin välineisiin.

Saavu vastaanotolle ajoissa, jotta lapsi ehtii odotushuoneessa totutella uuteen paikkaan ja rentoutua leikkitilassa puuhaillen.

Pysy itse rauhallisena ja tue lasta. Auta lääkäriä tekemään tutkimukset pitelemällä lasta tarvittaessa lempeän määrätietoisesti. 

– Pelokkaalta ja jännittyneeltä lapselta kysyn suoraan pelottaako häntä, ja mikä pelottaa. Monesti taustalla on aiempia ikäviä kokemuksia tai kivuliaita toimenpiteitä ja jo asian läpikäyminen voi auttaa rentoutumaan. Kun tiedän mitä lapsi pelkää, pystyn paremmin huomioimaan asian ja lapsen tunteet tutkimustilanteessa. Parhaimmillaan lääkäri saattaa pystyä lievittämään lapsen pelkoa, Tiina Asikainen kertoo. 

– Odottamattomiakin asioita on pelosta kysyttäessä tullut esille: lapsen mielen päällä on saattanut olla esimerkiksi aiemmat vanhemman sairauteen tai leikkaukseen liittyneet tunteet ja pelot.

– Yllättävän moni lapsi pelkää sydämen ja keuhkojen kuuntelua, siinä lääkäri tulee lähelle ja laittaa stetoskoopin iholle. Jos lapsi itkee, ei tutkimus onnistu kunnolla. Kotiin voi hankkia lasten lääkärivälineet, joilla leikkien lapsi voi totutella tyypillisimpiin välineisiin ja itse tutkia vaikkapa vanhempia, Tiina Asikainen vinkkaa.

Tuttu lääkäri eduksi

Tuttu lääkäri lievittää jännitystä ja moni perhe asioikin mielellään samalla lääkärillä, joka tuntee perheen taustan, lapsen sairaushistorian ja persoonan. Etenkin säännöllistä seurantaa vaativissa sairauksissa, kuten esimerkiksi astmassa tai laajoissa allergioissa hoitosuhteen pysyvyys on eduksi hoidon onnistumisenkin kannalta.

– Tutulle lääkärille on yksinkertaisesti helppo tulla. Oma ohjenuorani on, että tyhmiä kysymyksiä ei ole olemassakaan. Lääkärinä minusta on mielekästä seurata lapsen kasvua ja kehitystä.

– Kohtaan lapsen aina yksilönä hänen ikätasonsa mukaan. Mielestäni on tärkeää, että lapsi saa halutessaan itse kertoa vaivastaan ja olla aktiivinen osallistuja vastaanotolla. Nuorten kohdalla on erityisen tärkeää, että vaivasta ja hoidosta puhutaan hänen kanssaan. Usein pyydän vanhempia odottamaan hetken käytävässä, kun nuori tutkitaan. Tuolloin nuori saa mahdollisuuden myös luottamukselliseen keskusteluun lääkärin kanssa, Tiina Asikainen kuvailee.

Lähde: Terveystalo

Lue myös:

    Uusimmat