Mainos

Talvivaaraan mennään huomenna töihin eväsleipien kanssa

Konkurssiuutisen ajankohta yllätti Talvivaaran työntekijät ja toimihenkilöt, vaikka pahimpaan vaihtoehtoon on osattu varautua jo pitkään.

Tarkempia tietoja yrityssaneerauksen edistymisesta odotettiin vasta noin kuukauden kuluttua. Käyttöpääoman äkillinen loppuminen ja samalla koko saneerauksen keskeyttäminen oli pysäyttävä uutinen.

– Kyllä moni uskoi, että Pekka Perä ne rahat jostain kaivaa, metalli- ja kaivostyöntekijöiden ammattiosaston puheenjohtaja Tero Pulkkinen harmittelee.

Ei vielä epätoivoinen päivä

Aamupäivällä järjestetyssä tiedotustilaisuudessa porukka oli Pulkkisen mukaan hiljaista.

– Kyllä tässä vähän niinku hämilleen on menty että hetkinen näinkö tässä sitten oikeasti kävikin. Paljon on kysymyksiä ja ei juurikaan vastauksia.

Ylempien toimihenkilöiden luottamusmies Pentti Vihanto harmitteli saneerausprojektin hyytymistä viime metreillä.

–  Tämä on surullinen ja valitettava päivä joka pistää vakavaksi, mutta henkilökohtaisesti tämä ei ole epätoivoinen päivä kuitenkaan. Näen, että tässä on vielä toiveita kaivostoiminnan jatkumisesta, Vihanto uskoo.

Puolilta päivin kaivosalueella oli hyvin hiljaista, suorastaan aavemainen tunnelma.

–  Tuotantojohtaja sanoi, että ottakaa huomenna omat eväsleivät mukaan. Voi olla että kaivoksen ruokala ei ole toiminnassa eikä muutkaan normaalit palvelut, Pulkkinen arvioi.

Ympäristöriskit työllistävät pitkään

Talvivaaran valtavaa kaivosaluetta ei panna säppiin päivässä eikä kahdessa konkurssin takia. Hallittu toimintojen ylläpito ja erityisesti vesien hallinta vaatii vielä satojen ihmisten työpanoksen jopa vuosien ajan.

Kaivoksella on töissä tällä hetkellä urakoitsijoineen noin 600 henkilöä. Kainuun ely-keskus arvioi, että lähes kaikkien työpanosta tarvitaan riskien minimoimiseksi.

– Kainuun ely-keskus pitää vesien hallinnan kannalta aivan välttämättömänä, että toiminta jatkuu pääosin nykymuotoisena ja laajuudessaan, ylijohtaja Kari Pääkkönen linjaa.

Kun osa urakoitsijoista poistui kaivokselta jo eilen, siirtyy heidän vastuulla olleita ympäristötöitä kaivoksen omalle henkilökunnalle.

– Me ei voida vain lähteä työpisteeltä kotiin. Työt pitää hoitaa ja meidän on autettava uudessa tilanteessa kaikin keinoin konkurssipesää, Vihanto korostaa.

Konkurssipesä päättää sulkemisesta

Kainuun ely-keskus sai ympäristöministeriöltä heti viisi miljoonaa lisäeuroa ympäristövahinkojen torjuntaan varattuja määrärahoja. Ely varautuu hoitamaan niillä kaivosta muutaman viikon kunnes konkurssipesä saa asioista otteen.

Mutta kauanko satojen talvivaaralaisten työsuhde voi ylipäätään jatkua ympäristöriskien hallintatehtävissä, jos uutta jatkajaa ei ala kuulua?

– Ei pysty sanomaan, että kuinka kauan se vaatii. Jossakin vaiheessa täytyy tehdä päätös siirtyä sulkemistoimenpiteisiin. Konkurssipesä tekee päätöksen milloin kädet nostetaan pystyyn, emme me, Pääkkönen huomautti.

Jos sulkeminen tulee eteen, se vaatii tarkan suunnitelman ja ympäristöluvan.

Jatkaja pelastaisi työllisyyden

Kainuussa ei vielä tänään luovutettu. Nyt toivotaan, että konkurssipesä saa toiminnan nopeasti vakiinnutettua ja uusi jatkaja löytyy.

– Suurta hölmöyttähän tämä olis tänne jättää, näin isot ionvestoinnit käyttämättä, Pulkkinen tuskaili.

Jos toiminnalle löytyy jatkaja ikävät työllisyysvaikutukset jäävät toistaiseksi kohtuullisiksi.

–  Siellä voi alihankkijoiden keskuudessa tulla irtisanomisia jonkin verran. Jos jatkaja löytyy, muutokset työllisyyteen jäävät vähäisiksi, arvioi Kainuun TE-toimiston johtaja Tiina Veijola.

Tilanne hankala jo entuudestaan

Kaivoksen sulkeminen toisi Kainuuseen arviolta 500-700 uutta työtöntä, jopa enemmän.

– Se olisi kauhean huono uutinen ja lisäisi alueen alakuloa entisestään. Meidän lähtötilanne on jo muutenkin huono, Veijola huokaa.

Pahimman varalle viranoamisilla on Veijolan mukaan kuitenkin tarkat suunnitelmat jo olemassa.

Tällä hetkellä Talvivaarasta työttömiksi jääneitä työntekijöitä on 38 ja alihankkijoiden osalta 13. Lomautettuna on 15 henkilöä.

 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.