Talvirengaspakko saattaa poistua – autoilijalle suurempi vastuu

Talvirengaspakko saattaa poistua – autoilijalle suurempi vastuu 1:38

Tieliikennelakiin on suunnitteilla muutoksia talvirenkaiden käyttöpakkoon. Mikäli ehdotus toteutuu, talvirenkaat pitäisi jatkossa vaihtaa kelin, ei päivämäärän mukaan.

Etelärannikolle luvattu lumisade on tuonut kiireen eteläisimmän Suomen rengasliikkeisiin. Nykylain mukaan talvirenkaita saa käyttää 1. marraskuuta alkaen tai kelin niin vaatiessa. Talvirenkaat on lain mukaan oltava alla joulukuun alusta helmikuun loppuun. Tähän suunnitellaan nyt muutosta.

– Tulevaisuudessa mahdollisesti siirretään isompi vastuu kuluttajalle. Vaaditaan, että autoilijalla on oltava säähän sopivat renkaat alla, kertoo Autonrengasliiton varapuheenjohtaja Carl Segercrantz.

Käytännössä siis kesärenkailla voisi ajaa jopa ympäri vuoden, jos kelit sen sallivat. Autoilijan itsensä vastuulle jäisi arvioida, riittävätkö kesärenkaat turvalliseen ajoon. Viime kädessä arvion tekisi tietysti poliisi.

Lakia valmistelevasta Liikenne- ja viestintäministeriöstä ei haluttu tänään kommentoida talvirengaspakon mahdollista poistumista mitenkään. Lakiluonnos on lähdössä pian lausuntokierrokselle.

Raskaalle liikenteelle valmistellaan talvirengaspakkoa

Ministeriö on aiemmin kertonut, että raskaille ajoneuvoille valmistellaan talvirengaspakkoa. Nykylaissa raskaan liikenteen rengasmääräyksissä talvea ja muita vuodenaikoja ei erotella millään tavalla. Mikäli uudistus menee läpi, jatkossa joulu-helmikuun aikana kuorma- ja linja-autojen vetävillä akseleilla tulisi käyttää talvirenkaita, joiden kulutuspinnan urasyvyys olisi vähintään 5,0 millimetriä.

Lisäksi ajoneuvon ja perävaunun kaikilla muilla akseleilla olisi oltava renkaat joiden urasyvyys olisi vähintään 3,0 millimetriä Muutos koskisi myös traktoreita, joiden rakenteellinen nopeus on yli 60 km/h. Nykyisin raskasta liikennettä koskee henkilöautojen kesärenkaiden minimiurasyvyys 1,6 millimetriä.


Lue myös:

    Uusimmat