Talvipyöräilystä tuli välinelaji – tällaisissa varusteissa kiitää hardcore-harrastaja

Talvipyörän eturenkaassa on 240 nastaa 1:02
Leo Renko pyöräilee talvisin. –Eturenkaassa on 240 nastaa.

Hardcore-talvipyöräilijä hankkii erikseen alusvaatteet, pyöräilyhousut, kuoritakin, kengät, sukat, kypärän, renkaat ja polkimet. Talvivaatteiden asiantuntija sanoo, että tavispyöräilijä pärjää toki vähemmälläkin.

Myymäläpäällikkö Paavo Paajanen pyöräilyliike Velosportista, että osalla pyöräilijöistä on erikseen kesä- ja talvikypärät.

– Talvikypärä saattaa olla umpinaisempi, ettei ilma kierrä niin hyvin. Yleensähän kypärän on hyvä olla ilmaa läpi päästävä, se viilentää kesällä. Talvikypärä saattaa olla myös pykälää isompi, että mahtuu kunnon pipo alle, Paajanen sanoi Viiden jälkeen -lähetyksessä.

Hän kertoo talvipyöräkenkien käytön yleistyneen.

– Myös varpaat pysyvät lämpiminä, kun laittaa kunnon villasukan ja pitää vielä huolen, että kenkä on tarpeeksi väljä, jotta ilma kiertää. Talvipyöräilykenkiä on paljon erilaisia.

Vaatetuksessa Paajanen kehottaa lähtemään liikkeelle perusasioista.

– Kerrospukeutuminen on kaiken A ja O. Ensin pitää laittaa hyvä pohjakerros eli alusvaatteet. Kun keli kylmenee, niin välikerrasto vielä siihen ja päälle säänkestävä varustus, Paajanen antaa perusohjeita.

Talvella voi myös pyöräillä ihan vaan samanlaisissa vetimissä kuin hiihtäessäkin.

– Hiihtovaatteet soveltuvat kyllä, etenkin jos aloittelee harrastusta. Pyöräilyvaatteilla on kuitenkin erilaiset leikkaukset kuin hiihtovaatteilla, koska asento on matalampi. Leikkaus on takaa pidempi ja edestä vielä enemmän tuulisuojattu kuin hiihtovaatteissa, Paajanen sanoo.

Video: näin optimoit pyöräilyvaatteet kelien mukaan:

Työmatkapyöräilijä voi optimoida vaatetuksensa kelin mukaan 2:34
Paavo Paajanen antaa vinkit lämpimään talvipyöräilyyn.

Katso koko osio talvipyöräilystä Viiden jälkeen ohjelmasta (25.1.)

Lue myös:

    Uusimmat