Tältä näyttää terveellinen päivän menu − tai niin ainakin luulet!

Aamiaiseksi täysjyvähiutaleita ja jogurttia, lounaaksi kasvissosekeittoa, välipalaksi mustikkakeittoa ja päivälliseksi kreikkalaista salaattia. Eikö kuulostakin terveelliseltä? Studio55.fi tutustui esimerkkimenun raaka-aineiden tuoteselosteisiin ja päätyi lukemaan pitkiä lisäainelistoja.

Aamiainen

Esimerkkijogurttimme edistää valmistajansa mukaan vatsan hyvinvointia, sillä siihen on lisätty kuitua, joka on tärkeää normaalille vatsan toiminnalle. Kyseinen kuitu on suurimmaksi osaksi polydekstroosia, joka tunnetaan myös nimellä E1200. Jogurtti sisältää myös muun muassa galakto-oligosakkaridiä ja guarkumia (E412).

Myös jogurtin kanssa tarjottavien hiutaleiden valmistusainelista on hämmentävän pitkä. Ne sisältävät vehnän ja riisin lisäksi esimerkiksi sokeria, tärkkelyssiirappia, inverttisokerisiirappia, trinatriumfosfaattia (E339) ja tokoferolia (E306).

Lounas

Jos kasvissosekeitto on alusta asti itse luomuraaka-aineista valmistettua, se on varmasti terveellistä. Mutta jos maku on saatu kasvisliemikuutiosta, keitto sisältää mitä todennäköisimmin ainakin natriumglutamaattia (E621) tai jotakin muuta aromivahvennetta, kovetettua kasvirasvaa ja väriainetta, esimerkiksi ammoniummenetelmän sokerikulööriä (E150c).

Välipala

Sokeriton mustikkakeitto – siinäpä oiva välipalajuoma painoaan tarkkailevalle. Mutta mistä maku makeaan keittoon oikein tulee? Esimerkkikeiton tuotesisältö kertoo seuraavaa: mustikka (10 %), guarkumi (E412), muunnettu tärkkelys, sitruunahappo (E330), kaliumsorbaatti (E202), aspartaami (E951), asesulfaami K (E950).

Päivällinen

Välimerellinen ruokavalio on tunnetusti terveellinen, sillä se sisältää paljon kasviksia ja hyvälaatuisia rasvoja. Päivällispöytään siis kreikkalaista salaattia: kurkkua, tomaattia, paprikaa, sipulia, oliiveja ja fetajuustoa.

Mutta kun päälle lorauttaa salaattikastiketta, lautanen on taas täynnä lisäaineita, esimerkiksi säilöntäainetta (E202) ja sakeuttamisaineita (E415 ja E412). Oliivienkin kanssa kannattaa olla tarkkana. Jos ne nimittäin ovat tasaisen mustia, ne on todennäköisesti värjätty rautaglukonaatilla (E579).

Lähteet: Mats-Eric Nillson: Aitoa ruokaa, Atar kustannus (2010), www.evira.fi

Kuvat: Colourbox.com

Studio55.fi/Elina Rantalainen

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja