Talouspolitiikan arviointineuvosto kritisoi hallituksen huonosti osuvia tukia – "Ylimääräiset lapsilisät eivät ole välttämättömiä"

Arviointineuvoston mukaan osa uusista puolustusmenoista olisi pitänyt rahoittaa leikkaamalla muita menoja tai korottamalla veroja.

Poliittista päätöksentekoa varten olisi pitänyt suunnitella tukia, jotka mahdollistaisivat kohdennetut ja tuloihin perustuvat kertaluonteiset tuet, sanoo Talouspolitiikan arviointineuvosto vuosiraportissaan.

Arviointineuvosto katsoo, että viime vuonna lisämenot sotilaallisiin ja muihin turvallisuuteen liittyviin tarpeisiin ovat todennäköisesti olleet välttämättömiä, kun taas esimerkiksi ylimääräiset lapsilisät eivät sitä ole olleet.

Neuvoston mukaan osa uusista puolustusmenoista ja muista harkinnanvaraisista menoista olisi pitänyt rahoittaa leikkaamalla muita julkisia menoja tai korottamalla veroja.

Lisäksi arviointineuvosto arvioi, että tuet kohonneiden sähkönhintojen kompensoimiseksi ovat olleet aiheellisia haavoittuvimmassa asemassa oleville kotitalouksille.

– Sen sijaan sähkön arvonlisäveron väliaikainen alentaminen on kohdentamaton toimenpide, eikä sillä tavoiteta tehokkaasti eniten tuen tarpeessa olevia kotitalouksia, arviointineuvosto sanoo raportissaan.

Lue myös:

    Uusimmat