Talousennusteet synkistyvät – tästä syystä Suomi kärsii

Suomen talous on taantumassa ja toipuminen on hidasta 2:29
Tästä on kyse: Suomen talous on taantumassa ja toipuminen on hidasta

Suomen talous supistuu ja on virallisesti taantumassa, kertoivat sekä valtiovarainministeriö että Suomen Pankki eilen julkistamissaan talousennusteissa.

Tänä vuonna Suomen talous supistuu 0,5 prosenttia ja Suomen Pankki ennustaa taantuman eli talouden hidastumisen jatkuvan ensi vuonnakin. 

Huomenta Suomen keltaisilla nojatuoleilla keskiviikkona vierailleet Etlaennustepäällikkö Päivi Puonti ja STTK:n pääekonomisti Patrizio Lainà  näkevät syynä heikolle talouskehitykselle etenkin korkean inflaation. 

– Palkansaajien ostovoima on jäänyt jälkeen inflaatiosta, mikä heikentää tavallisten kotitalouksien ja palkansaajien mahdollisuuksia kuluttaa, Lainà sanoo. 

– Hintojen nousu on näkynyt myös vientimarkkinoillamme ja sen seurauksena keskuspankit kaikissa länsimaissa ovat nostaneet korkoja. Se on johtanut siihen, että kotitalouksien ostovoima on heikentynyt, investoinnit ovat vähentyneet, kustannukset kasvaneet ja vientikin vähentynyt, Puonti listaa. 

STTK:n Lainà katsoo, että Suomen näkökulmasta myös ohjauskorkoja on nostettu liikaa. 

– Talous on ajettu taantumaan näillä liian aggressiivisilla koronnostoilla ja siksi olemme tässä tilanteessa. Ottaen huomioon, että näillä koronnostoilla on saatu inflaatiota hillittyä vain yhden prosenttiyksikön verran tänä vuonna, Lainà sanoo. 

Ennuste: Hidasta palautumista edessä

Mahdollisuuksia Suomelle tuovat vihreän siirtymän investoinnit sekä se, että kotitalouksien ostovoiman pitäisi jo ensi vuonna parantua palkankorotuksien ja inflaation rauhoittumisen seurauksena.

Valtiovarainministeriö ennustaa Suomen talouden lähtevän ensi vuonna kituliaaseen kasvuun maailmantalouden ja laskevien korkojen vetämänä. Etlaennustepäällikkö Päivi Puonti ennustaa korkohuipun olevan jo ohi. 

– Sama tapahtuu Suomen lisäksi myös meidän vientimarkkinoillamme ja globaalisti. Suomen talous ei lähde mihinkään nopeaan kasvuun tai mitään nousukautta ei ole odotettavissa, mutta hidasta palautumista, Puonti ennustaa. 

Hallitus päättää keväällä uusista sopeutuksista pysyäkseen taloustavoitteissaan, ja sopeutustarve vanhan kuuden miljardin euron päälle on enemmän kuin syksyllä arvioitu miljardi euroa.

Katso Etlaennustepäällikkö Päivi Puonnin ja STTK:n pääekonomisti Patrizio Lainàn koko keskustelu keskiviikon Huomenta Suomessa alla olevalta videolta: Ministeriöltä talouden madonluvut - miten Suomen talous oikaistaan?

Ministeriöltä talouden madonluvut - miten Suomen talous oikaistaan? 10:30

 

Lue myös:

    Uusimmat