Petteri Orpo paljastaa: Lisäsopeutuksen tarve miljardi, veroihinkin voidaan koskea

Riikka Purra pimahti budjettikeskustelussa 3:04
Katso myös: Riikka Purra pimahti budjettikeskustelussa.

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) sanoo STT:lle, että Suomen talouden alijäämä on niin suuri, että nyt puhutaan noin miljardin euron lisäsopeutuksista. Hän kuitenkin painottaa, että määrä tarkentuu vielä kevään mittaan.

– Lisäsopeutusten kohteiden etsiminen on jo aloitettu, ja työn edetessä katsotaan tilannetta. Ennusteita tulee myös alkuvuodesta, ja lisäsopeutusten tarve määrittyy prosessin aikana, Orpo sanoi STT:lle tiistaina.

Orpon mukaan kaikki keinot ovat pöydällä ja kokonaisuus ratkaisee. Hän ei sulje veronkiristyksiäkään täysin pois, jos tarve vaatii. Päätöksiä tehdään viimeistään kevään kehysriihessä.

– Hallitusohjelman ytimessä on suomalaisen työnteon ja yrittämisen edistäminen, ja niihin liittyviä veroja emme halua olla kiristämässä, mutta muita rajauksia en tee tässä vaiheessa. Eikä tämä tarkoita, että ottaisin kantaa jonkin muun veron kiristämisen puolesta, se on aivan liian aikaista.

Orpo sanoo, ettei hän missään vaiheessa ole ollut valtiovarainministeri Riikka Purran (ps.) kanssa eri mieltä siitä, että veroratkaisujakin on tarkasteltava osana kokonaisuutta.

– En vain halua etukäteen ottaa keinoihin kantaa yksi asia kerrallaan. Se on kokonaisuus, josta tehdään poliittisesti valinnat.

Kasvupaketti tarvitaan myös

Pääministeri sanoo, että hallitus joutuu joka tapauksessa tekemään myös uudelleenkohdennuksia kehyksen sisällä sote-palveluiden lisärahoitustarpeen ja kuntien valtionosuuksien vuoksi. Lisäksi tarvitaan menosopeutusta, mutta kasvuakin pitäisi pystyä vahvistamaan. Siihen tarvitaan kasvupaketti.

– Hallitusohjelma on täynnä asioita, joilla uudistetaan taloutta ja lisätään työllisyyttä, kasvua ja investointia, mutta vielä kerran pitää katsoa, onko jotain mitä vielä voidaan tehdä.

Oppositiopuolue keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko julkaisi tiistaina tiedotteen, jossa hän toivoi, että pääministeri kutsuu kaikki puolueet ja talouden toimijat koolle Suomen vakavan taloustilanteen vuoksi. Orpo ei näe sitä tarpeelliseksi.

– Yhteiskunnalliseen keskusteluun olen valmis kaikkien tahojen kanssa. Siihen ei erikseen seminaaria tarvitse. Meillä on toimintakykyinen hallitus ja keskeinen tehtävämme on julkisen talouden tervehdyttäminen ja kasvun aikaansaaminen.

Lue myös:

    Uusimmat