Mainos

Talonomistaja, valmistaudu sulamisvesiin

Kattojen huolestuttavat lumikuormat ovat pian mennyttä talvea, mutta talonomistajien seuraavana pulmana voivat olla runsaat sulamisvedet.

Suomen Omakotiliiton toiminnanjohtaja Juhani Nenosen mukaan pakkaslumi on toiminut hyvin seinien eristeenä, mutta talonomistajan kannattaa varmistaa, etteivät sulamisvedet aiheuta vaurioita.

- Seinissä on vesieristeitä maanpinnan alapuolella, mutta yläpuolella on lähinnä vain roiskesuojaus. Jos lunta on kasattu seinän viereen ja säät lämpenevät nopeasti, rakenteet voivat imeä kosteutta, Nenonen sanoo.

Lisäksi seinän rakoihin ja hiushalkeamiin mennyt vesi kulkeutuu ylöspäin ja rapauttaa seinää yöpakkasilla.

Nenosen mukaan vaarana on myös veden kulkeutuminen kellariin. Talonomistajan olisikin syytä tarkistaa salaojituksen toimivuus. Salaoja on voinut esimerkiksi tukkiutua puunjuurista.

- Uusimpien talojen ympäriltä vesi valuu poispäin ja painuu nopeasti sepelitäytön ansiosta.

Ympäristöviranomaiset arvioivat tänään, että kevääksi odotetaan vaikeita tulvia etenkin Etelä-Suomeen. Tulvahuipun arvioidaan osuvan huhtikuun puolivälin paikkeille.

"Kodinomistaja on paras asiantuntija"

Nenonen painottaa omistajan omaa asiantuntemusta ja harkintaa. Hänen mukaansa talvella syntynyt keskustelu lumien pudottamisesta aiheutti turhaa hätiköintiä, vaikka talo- ja paikkakuntakohtaiset erot ovat suuria.

- Lunta oli paljon, mutta tuskin monillakaan paikkakunnilla kuormat ylittivät omakotitalojen rakenteiden vahvuutta. Poikkeuksellisia kinostumia on toki hyvä seurata.

Vuokraturvan hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola meni vieläkin pidemmälle toteamalla, ettei yhdenkään suomalaisen asuintalon katto ole sortunut lumikuorman takia, mutta ihmiset silti patistettiin katoille.

- Seuraukset ovat olleet surullisia. Tuhansia lievempiä loukkaantumisia, satoja sairaalahoitoa vaatineita vammoja ja kymmenkunta ruumista. Aivan käsittämätön hinta "varmuuden vuoksi" tehdylle turhalle toimenpiteelle, Metsola kirjoittaa Vuokraturvan blogissa.

Vielä toissa viikolla Suomen ympäristökeskus varoitti, että kattojen mitoituslumikuormat voivat ylittyä eri puolilla Suomea. Lumenpoistoon kannusti helmikuussa jopa asuntoministeri Jan Vapaavuori (kok.):

- Kattojen lumikuormat on otettava vakavasti. Vaikka katot olisi rakennettu oikein, kuormaa on vähennettävä. Viime päivien tuuli on kasannut lunta, ja suojasää voi lisätä paikallista kuormitusta entisestään. Toimeen täytyy nyt tarttua välittömästi. Riskejä ei kannata ottaa, Vapaavuori totesi tiedotteessaan.

Juhani Nenonen arvelee, että Vapaavuori tarkoitti kannanotossaan enemmänkin kaupungin keskustoja kuin pien- ja omakotitaloja.

Vuosittain kodin töissä syntyy lähes 80 000 tapaturmaa

Lumien pudottelun aiheuttamat onnettomuudet ovat kuitenkin vain pieni osa kodin puuhissa sattuvia tapaturmia. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen tutkimuksen mukaan kodin remontti- ja huoltotöissä sattui viime vuonna lähes 80 000 tapaturmaa. Erityisen paljon tapaturmia tapahtuu 25-34-vuotiaille miehille, useimmiten pientaloympäristössä.

Nenosen mukaan kodinomistajien tapaturmia sattuu esimerkiksi kulmahiomakoneen ja moottorisahan kanssa.

- Varsinkin puiden kaataminen pienellä tontilla aiheuttaa ongelmia, Nenonen sanoo.

Talvella puhuttiin lumien pudottamisen ohessa myös turvavarusteiden tärkeydestä. Nenonen muistuttaa, että esimerkiksi suojalasit ovat edullinen ja monikäyttöinen turvavaruste.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.