Mainos

Tällaista ei ole aiemmin nähty! Mielenosoitusten uhka ajoi ihmiset uurnien äärelle – Hongkongin paikallisvaaleissa äänestetään ennätystahtiin

2:51
Suomalaiset vaihto-opiskelijat poistuvat Hongkongin levottomuuksien alta – oppilaitokset kehottaneet lähtemään

Hongkongilaiset ovat äänestäneet ennätystahtiin tänään järjestettävissä aluevaaleissa.

Vaaliviranomaisten mukaan äänestysprosentti on jo ylittänyt edellisten vaalien äänestysaktiivisuuden, vaikka äänestys jatkuu edelleen. Äänestysprosentti oli myöhään iltapäivällä noussut 47,26:een, kun se vuoden 2015 vaaleissa oli 47,01.

Vilkkaus näkyi myös siinä, että äänestyspaikoille on päivän mittaan muodostunut pitkiä jonoja. Vaaleihin on rekisteröitynyt 4,1 miljoonaa äänestäjää.

Uutissivusto BBC:n mukaan Hongkongissa asuu 7,4 miljoonaa ihmistä, jolloin yli puolet alueen väestöstä on suunnannut äännestysuurnille. 

Protestien uhka ajoivat ihmiset liikkeelle

Korkean äänestysaktiivisuuden arvellaan hyödyttävän demokratiaa ajavia voimia.

– Vaikka yksi ääni voikin auttaa vain vähän, toivon silti, että se voi tuoda muutosta yhteiskuntaan ja tukea jollakin tavoin katuprotesteja, kommentoi ensi kertaa äänestänyt opiskelija Michael Ng.

Demokratialiike kehotti vaalien alla asukkaita malttiin. Se toivoi, ettei vaaleja häiritä protesteilla.

Viranomaiset ovat uhanneet keskeyttää äänestämisen, jos äänestyspäivänä puhkeaa uusia protesteja. Asiantuntijoiden mukaan juuri pelko äänestyksen keskeyttämisestä saattoi saada kansan varhain liikkeelle.

Enemmistön uskotaan säilyvän Peking-mielisillä

Vaaleissa valitaan edustajat 18 aluevaltuustoon. Vaalit eivät yleensä ole herättäneet suuria intohimoja, mutta tällä kertaa niihin on rekisteröitynyt satojatuhansia uusia äänestäjiä. Analyytikot uskovat, että entistä suurempi joukko demokratialiikkeen suosimia ehdokkaita pääsee vaaleissa läpi, mutta enemmistön ennakoidaan säilyvän silti Peking-mielisten hallussa.

Massamielenosoitukset ja väkivaltaisiksi muuttuneet yhteenotot ovat riivanneet Hongkongia kuukausien ajan. Aivan vaalien alla mielenosoitukset ovat kuitenkin laantuneet demokratialiikkeen johtohahmojen toiveesta.

Poliisit ovat partioineet joillakin äänestyspaikoilla ja kaduilla, mutta heitä ei ole näkynyt erityisen paljon. Väkivaltaisuuksista tai levottomuuksista ei ainakaan vaalipäivän ensimmäisinä tunteina ole raportoitu.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja