Mainos

Tilanne kiristyy Hongkongissa: Viranomaisten mukaan jopa vaalit ovat vaarassa

7:45
Katso video: Suomalainen Jussi on keskellä Hongkongin kiihtyviä yhteenottoja – tällaista on perhearki, kun ympärillä on tulta, kyynelkaasua ja mellakoita

Hongkongin viranomaiset varoittavat, että ensi viikonlopun paikallisvaalit ovat vaarassa levottomuuksien takia.

Paikallishallinnon edustaja sanoi Hongkongin yleisradion RTHK:n haastattelussa, että toistaiseksi vaalit pyritään järjestämään, mutta tilanne on vaikea.

Kiina-mielisten ehdokkaiden on ennustettu kärsivän tappioita vaaleissa. Jos vaaleja lykätään, sen arvioidaan entisestään kiihdyttävän demokratiamielenosoituksia.

Viranomaisten mukaan vaalien järjestämiseksi kolmen ehdon täytyy täyttyä: väkivallan pitää loppua, tiet saada auki ja joukkoliikenne toimimaan normaalisti.

– Vaalien lykkääminen olisi vaikea päätös, emmekä tee sitä ellei se ole aivan välttämätöntä, Patrick Nip sanoi RTHK:lle.

Piiritetyllä kampuksella satoja mielenosoittajia

Viimeisen vuorokauden ajan poliisin ja demokratiamielenosoittajien yhteenotot ovat keskittyneet Hongkongin polyteknisen yliopiston kampukselle. Lievempiä levottomuuksia on nähty muuallakin.

Poliisi on piirittänyt kampusta eilisestä lähtien. Alueella on arvioitu olevan motissa jopa tuhat demokratiamielenosoittajaa.

Hongkongin poliisi on kehottanut mielenosoittajia tulemaan ulos ja antautumaan. Aiemmin osa mielenosoittajista yritti lähteä kampukselta, mutta he saivat vastaansa poliisin kumiluoteja ja kyynelkaasua.

Poliisin mukaan kyynelkaasuun turvauduttiin, koska lähtijöillä oli ollut mukanaan polttopulloja. Poliisi on myös ottanut kiinni useita pakoa yrittäneitä protestoijia.

Viranomaiset ovat julistaneet kampuksen mellakka-alueeksi ja varoittaneet mielenosoittajia käyttämästä "tappavia aseita".

– Varoitan mellakoitsijoita: älkää käyttäkö polttopulloja, nuolia, autoja tai muitakaan tappavia aseita poliiseja vastaan. Jos jatkatte tällaista vaarallista toimintaa, meillä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin käyttää niin vähän voimakeinoja kuin on pakko vastataksemme. Niihin kuuluu myös kovien ammusten käyttö, varoitti poliisin edustaja Louis Lau Facebookissa.

Mellakoinnista voi saada enimmillään kymmenen vuoden vankeustuomion.

– Minua pelottaa, ulospääsyä ei ole. En voi muuta kuin taistella loppuun asti, nimettömänä pysytellyt mielenosoittaja sanoi varhain aamulla paikallista aikaa.

Kiinan väliintuloa pelätään

Kiina on toistuvasti tuominnut Hongkongissa jo puoli vuotta jatkuneet protestit. Pelkona on, että Kiinan hallinto lähettää sotilaita tukahduttamaan liikehdinnän.

Kiinan ulkoministeriö kommentoi Hongkongin tilannetta päivittäisessä lehdistötilaisuudessaan tänään.

– Kenenkään ei pidä aliarvioida Kiinan tahtoa suojella suvereniteettiaan ja Hongkongin vakautta, ministeriön tiedottaja Geng Shuang sanoi.

Viime viikolla Kiinan presidentti Xi Jinping esitti toistaiseksi tiukimmat kommenttinsa tilanteesta ja sanoi, että mielenosoitukset uhkaavat Hongkongin ja Kiinan välistä yksi maa, kaksi järjestelmää -periaatetta.

Mielenosoitukset ja mellakat vaikuttavat huomattavasti hongkongilaisten arkeen. Lisäksi Hongkong on valahtanut taantumaan. Kaupungin lentokenttäviranomaisten mukaan liikennemäärät ovat laskeneet reilulla kymmeneksellä vuoden takaiseen verrattuna.

Hongkongin mielenosoitukset alkoivat, kun aluehallinto yritti ajaa läpi luovutuslain, joka olisi sallinut rikoksesta epäiltyjen luovuttamisen Manner-Kiinaan. Laki on sittemmin peruttu, mutta protestit ovat jatkuneet.

Mielenosoittajat vaativat muun muassa yleistä äänioikeutta ja vapaata ehdokasasettelua erityishallintoalueelle. Nykyisin Hongkongin hallintojohtajan valitsee Kiinaan kallellaan oleva 1 200-jäseninen valitsijakomitea.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja