Mainos

MTV Uutiset Hongkongissa: Kaupunki räjähdysherkässä tilanteessa, käännekohta voi olla edessä vielä tällä viikolla – "Kyynelkaasun lemu leijailee kaupungissa"

2:52
Tilanne saattaa leimahtaa Hongkongissa uudelleen milloin tahansa, kertoo paikalla oleva MTV Uutisten ulkomaantoimittaja Kalle-Ville Lahtinen.

Tilanne Hongkongissa jatkuu räjähdysherkkänä. Väkivaltaisuuksien ytimessä oleva yliopistorakennus on yhä pattitilanteessa, kertoo MTV Uutisten toimittaja Kalle-Ville Lahtinen Hongkongista

Tänä aamuna on liikenteen häirintää tehty kymmenellä metroasemalla ja myöhemmin päivällä kolmessa muussa paikassa.

Väkivallan jäljet ovat nähtävillä kaikkialla, ja tilanne voi leimahtaa hetkenä minä hyvänsä, kertoo Lahtinen.

– Tiiliskivi on se ase, jota mielenosoittajat ovat käyttäneet poliisia vastaan, ja poliisi on vastannut tähän omilla aseillaan, sanoo Lahtinen esitellen yhtä tiilenpalasta.

Joukko mielenosoittajia saarrettu

Tilanne kaupungissa on räjähdysherkkä.

– Täällä leijailee tietyissä paikoissa vielä kyynelkaasun lemu. Graffiteja on ympäriinsä, ja tiilenpalasia on piilotettu häthätää erinäisiin syvennyksiin, samoin kuin käytöstä poistettuja sateenvarjoja. Tämä kaikki kuvastaa sitä, että tilanne voi mennä suuntaan tai toiseen.

– Tilanne on polyteknisellä yliopistolla se, että arviolta kymmeniä opiskelijoita on yhä linnoittautuneena. He ovat toisaalta myös poliisin eristämiä, eivätkä he pääse sieltä poistumaan.

Suuri määrä ihmisiä on saanut vammoja viime päivien mellakoissa.

– Tähän mennessä on tuhatkunta opiskelijaa pidätetty. Loukkaantuneita on noin 150, kertoo Lahtinen.

Sunnuntaina seuraava koetinkivi

Väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kuukausia, eikä loppua näy.

– Aluejohtaja Carrie Lam ja hänen uusi poliisijohtajansa eivät anna periksi opiskelijoiden vaatimuksille, eivätkä mielenosoittajat luovu tavoitteistaan demokratian säilyttämisestä.

Tilanteen suunta saattaa selvitä ensi sunnuntaina, jolloin Hongkongissa järjestetään aluevaalit. Kyseessä on 18 kunnan valtuustovaali.

– Sen läpimeno saattaa olla vaarassa, jos kahakointi jatkuu. Toistaiseksi näyttää siltä, että vaalit viedään läpi niin kuin on suunniteltu.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja