Tällainen on Vladimir Putinin uusi superase: Liikkuu jopa 20-kertaisella äänennopeudella, ohittaa kaikki ydinpuolustukset – "Iso menestys ja voitto"

Venäjä laukaisi uuden Avangard-ydinohjuksensa 0:39

Venäjä kertoi tapaninpäivänä esitelleensä onnistuneesti uutta ydinohjustaan. Uusi ohjus on osa pitkään rakenneltua Avangard-ohjusjärjestelmää.

Uutta ohjusta on sanottu hypersoniseksi, mikä tarkoittaa sen kulkevan vähintään 5-kertaisella äänennopeudella. Kremlin mukaan mannertenvälinen ohjus voi hakeutua kohteeseensa jopa 20-kertaisella äänennopeudella.

Kohteen lähestyessä ohjus voi vaihtaa sekä korkeutta että suuntaansa sekä lentää niin matalalla, että ohjuspuolustusjärjestelmät eivät voi estää ohjuksen lentoa. Se ei toisin sanoen ole sidottu ballistiseen lentorataan.

Maan varapääministeri Yuri Borisovin mukaan Avangard-ohjusjärjestelmää onkin mahdotonta torjua. Hänen mukaansa se tekee ohjuspuolustukset "käytännössä hyödyttömiksi".

Järjestelmä voi kantaa joko perinteisiä taistelukärkiä tai ydinkärkiä.

Putin: "Tämä on iso menestys ja iso voitto"

Ohjuskoetta valvoneen presidentti Vladimir Putinin mukaan ohjus osuu kohteeseensa "kuin meteoriitti tai tulipallo". Lisäksi hän kutsui ohjusta upeaksi uudenvuodenlahjaksi Venäjälle.

– Uusi Avangard-ohjusjärjestelmä on voittamaton tämän päivän ja tulevaisuuden ilmapuolustus- ja ohjuspuolustusjärjestelmille. Tämä on iso menestys ja iso voitto, hän kommentoi medialle.

Uutistoimisto AP:n mukaan hypersoniset ohjukset muodostavat vakavan uhan kansainväliselle turvallisuudelle.

Millään muulla valtiolla ei tiettävästi ole hypersonista ohjusjärjestelmää, mutta AP:n tietojen mukaan Yhdysvallat ja Kiina kehittävät järjestelmiä parhaillaan.

Asiasta ovat uutisoineet myös muun muassa uutistoimisto Tass, CNN ja Sky News.

Lue myös:

    Uusimmat