Mainos

Tällainen on Mauno Koiviston muistomerkki: "Kokonaisuus loisteliaan yhtenäinen”

2:15

Presidentti Mauno Koiviston tuleva hautamuistomerkki on valittu. Muistomerkki valittiin kilpailussa, johon osallistui 138 ehdotusta. Voittaja kerrottiin tänään iltapäivällä kello yhdeltä alkaneessa tilaisuudessa. Parhaimpiin ehdotuksiin voi tutustua huomisesta alkaen Helsingin Säätytalolla.

Voittajaehdotus on nimeltään ”Kartta”. Teoksen on suunnitellut kuvanveistäjä ja valokuvaaja Perttu Saksa

Voittajan valinnut palkintolautakunta perusteli Kartan valintaa muun muassa nöyryydellä ja arvokkuudella.

– Kokonaisuus on loisteliaan yhtenäinen. Vaikka ehdotuksessa voi nähdä yhtymäkohtia nöyryyttä ja ajan arvokkuutta painottavaan keramiikkataiteeseen tai pirstaloituvaan maailmanpolitiikkaan, teos toimii ensisijaisesti itsenäisenä ja monitulkintaisena kunnianosoituksena eheydelle. Eroosio on kuluttanut kiven palasiksi, mutta uudelleenkoottu kokonaisuus on inhimillisempi ja enemmän kuin alkuperäinen täydellisyys. Ehdotuksen koko ja mittasuhteet sopivat tyylikkäästi hautapaikalle ja sen kaksiosainen ja luonnollinen plastinen muoto välttää liiallisen yksinkertaisuuden, todetaan lautakunnan perusteluissa.

”Kartta” palkitaan kilpailun voittajana 10 000 eurolla. Toiseksi sijoittui Matti Nurmisen ehdotus ”Tarttis tehrä jotain” ja kolmanneksi Bjarne Lönnroosin "Jää sulaa". Kilpailun toinen palkinto on 5 000 ja kolmas 3 000 euroa

Pertti Mäkisen ehdotus "Heijastus" sai 1000 euron arvoisen kunniamaininnan.

Palkintolautakunnan puheenjohtajana oli alivaltiosihteeri Timo Lankinen. Hänen mielestään kilpailun taso oli varsin korkea.

– Kilpailuun saapuneissa teoksissa käsitellään presidentti Koiviston uraa valtiomiehenä, mutta monissa on myös viitteitä harrastuksiin ja esimerkiksi kotiseutuun, Lankinen sanoo.

Kilpailun 17 parasta ehdotusta on esillä näyttelyssä Säätytalossa Helsingissä. Näyttely on avoinna yleisölle 10.–20. huhtikuuta arkisin kello 9–16.00. 

Muistomerkin on määrä olla valmis ja paikallaan Helsingin Hietaniemen hautausmaalla presidentti Koiviston syntymäpäivänä 25. marraskuuta.

Mauno Koivisto toimi presidenttinä 1982-94. Hänet haudattiin 25. toukokuuta viime vuonna. Koivisto oli kuolleessaan 93-vuotias.

Presidentti Mauno Koivisto siunattiin Helsingin tuomiokirkossa 25.5.2017

2:49

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.