Mainos

Takatalvi voi koitua varhaisten kukkijoiden kohtaloksi

Kevät ottaa viikonloppuna takapakkia. Jotkin kukintansa aloittaneet kasvit voivat kylmettyä, mutta suuri osa luonnon kasveista selviää asiantuntijan mukaan takatalvestakin.

Narsissi, tulppaani, krookus, näsiä, talventähti ja moni muu kevään kasvi on puhjennut tänä vuonna kukkaan huomattavasti normaalia aiemmin. Myös leppä ja pähkinäpensas ovat jo aloittaneet kukintansa.

Helsingin yliopiston kasvitieteellisen puutarhan ylipuutarhurin Pertti Pehkosen mukaan kevät on tänä vuonna ainakin kuukauden etuajassa.

Jänisten ja citykanien kannalta varhainen kevät on ollut hyvä asia. Vaikka ruoho ei ole vielä viheriöinyt, tarjolla on ollut tuoretta herkkua.

– Krookukset lienevät kanien mielestä parasta herkkua. Kun ruoho sitten nousee, pensaat ja kukat jäävät paremmin rauhaan, Pehkonen selvittää.

Vaurioitunut kasvi sairastuu tervettä helpommin

Pehkosen mukaan kevään ensimmäiset kukkijat selviävät, vaikka sää vähän kylmeneekin.

– Ne eivät hätkähdä pienestä. Olisin enemmän huolissani pensaista, jotka aloittavat jo kasvua ja lykkäävät silmuja. Minulla on kotona esimerkiksi köynnöshortensia, joka on jo hiirenkorvalla. Se ei kestä 10 asteen pakkasta. Kylmä jättää vaurioita ilman muuta. Ainakin verson kärjet ja kukkanuput paleltuvat.

– Alemmista verso-osista kasvaa kuitenkin uusia versoja, ja ensi vuonna ne taas kukkivat.

Kokonaisia puita tai pensaita pakkanen ei tässä vaiheessa tapa, mutta erilaiset sienitaudit tai tuholaiset pesiytyvät hanakammin vaurioituneeseen kasviin.

– On se vaurio tullut sitten kylmästä tai vaikka siitä, että on leikannut puusta ihan oppien mukaan oksia, siihen tulee tauteja ja tuholaisia helpommin kuin terveeseen kasviin.

Harsokangas suojaa pahimmalta pakkaselta

Sää kylmenee ennusteen mukaan viikonloppuna. Sunnuntain vastaisena yönä voi etelässä olla pakkasta 10–15 astetta ja pohjoisessa 15–20 astetta. Sunnuntaiksi ennustetaan myös lumisateita koko maahan.

Kotipuutarhuri voi suojata puutarhan kukkijat pahimmilta pakkasilta esimerkiksi harsokankaalla.

– Jos näyttää siltä, että jokin pensas on jo selvästi kasvussa, harsokangas päälle vaan. Jos pakkasta on 10 astetta, harso alentaa pakkasvaikutuksen -5:een.

Pehkonen muistuttaa vielä, että kevät tulee aina keikkuen.

–Luonnon kasvit ovat sopeutuneet kestämään keikkuvia kevätsäitä. Puutarhan herkät tuontikasvit ovat sen sijaan herkempiä paleltumaan.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.