Taitoluisteluliitto sai tietoja kohuvalmentajan toiminnasta jo keväällä 2017 – "Ei ollut riittävää ja toivottua vaikutusta"

Asiantuntijoilla syvä huoli lasten ja nuorten urheilussa kokemasta epäasiallisesta kohtelusta 7:48
Uutisaamussa keskusteltiin lasten ja nuorten urheilussa kokemasta epäasiallisesta kohtelusta.

Taitoluisteluliitto on saanut yhteydenoton muodostelmaluistelun valmentajan Mirjami Penttisen toiminnasta jo keväällä 2017.

Liiton puheenjohtaja Laura Raitio kertoo STT:lle, että Penttisen valmennuksesta ilmoittivat erään luistelijan vanhemmat. Kyse oli epäilyksistä, jotka koskivat epäeettistä toimintaa.

Raition mukaan liitto vaati ja sai tuolloin seuralta selvityksen tapahtumista.

Tuolloin sovittiin muun muassa henkilökohtaisesta työnohjauksesta, valmennustiimin työnohjauksesta, säännöllisistä palautekeskusteluista ja säännöllisistä seurakyselyistä palautteen saamiseksi sekä luistelijoilta että vanhemmilta.

–  Jälkikäteen ymmärrämme, että tuolloin puuttumisellamme ja sitä seuranneilla toimenpiteillä ei ollut riittävää ja toivottua vaikutusta. Ja tästä olemme hyvin pahoillamme. Tämän asian laajuus ja sen vakavuus ovat selvinneet meille vasta tutkinnassa kevään ja kesän 2019 aikana. Luistelijan vanhemmilta 2017 saatu tieto sekä liiton toimenpiteet silloin ovat olleet mukana kurinpitolautakunnalle syksyllä 2019 toimitetussa materiaalissa, sanoo Raitio STT:lle sähköpostitse toimittamassaan vastauksessa.

Penttinen on järkyttynyt, asianajaja pitää noitavainona

Taitoluistelun maine sai vakavan kolauksen viime perjantaina, kun julkisuuteen levisi tietoja muodostelmaluistelun valmennuksen epäasiallisista menetelmistä. Toistakymmentä entistä valmennettavaa kertoi Ylen jutussa suomalaisvalmentajan asiattomasta käytöksestä.

Ilmeni, että kyse oli Helsingfors Skridskoklubbin eli Helsingin Luistinklubin (HSK) muodostelmaluistelun päävalmentajan Mirjami Penttisen toiminnasta. Penttistä on syytetty valmennettaviensa halventamisesta ja nöyryyttämisestä sekä henkisestä väkivallasta ja aseman väärinkäytöstä. Taitoluisteluliiton kurinpitolautakunta on asettanut Penttisen vuoden kilpailukieltoon epäasiallisen käytöksen vuoksi ja hänen työnantajansa eli HSK on vapauttanut Penttisen päävalmentajan tehtävistä toistaiseksi.

Penttinen sanoi tiistaina STT:lle antamassaan lausunnossa, ettei ole valmennustoiminnallaan halunnut loukata tai satuttaa yhtään urheilijaa tai vanhempaa. Penttinen sanoo olevansa äärimmäisen järkyttynyt, surullinen ja pahoillaan tilanteesta.

Penttisen asianajaja Petteri Sotamaa pitää väitteitä valmentajan asiattomasta toiminnasta keskeisiltä osin virheellisinä.

Asianajaja on kiistänyt STT:lle, että päävalmentaja Penttinen olisi halventanut, nöyryyttänyt tai kohdistanut henkistä väkivaltaa valmennettaviinsa tai käyttänyt väärin asemaansa. Sotamaan mukaan mikään ei oikeuta tapaa, jolla asiaa on viime päivinä käsitelty ja luonnehtii sitä noitavainoksi.

Lue myös:

    Uusimmat