Taiteilijana tunnettu mies raiskasi luokseen sammuneen naisen ja kuvasi tätä puolialastomana – oikeus tuomitsi kahdeksi vuodeksi vankilaan

Pohjanmaan käräjäoikeus tuomitsi tänään 43-vuotiaan miehen raiskauksesta ja salakatselusta kahden vuoden ehdottomaan vankeuteen. Mies on tullut Pohjanmaalla tunnetuksi taiteilijana. Tekojen uhriksi joutui täysi-ikäinen nainen.

Vankeustuomion lisäksi mies määrättiin maksamaan uhrille loukkauksen aiheuttamasta kärsimyksestä 4 000 euroa ja oikeudenkäyntikulut.

Uhri sammui sohvalle

Nainen ja mies olivat nauttineet viime lokakuussa illan ja yön aikana yhdessä alkoholia miehen asunnolla.

Nainen sammui voimakkaan humalatilansa ja väsymyksen takia asunnon sohvalle, jolloin mies riisui naiselta housut ja oli kahdesti hänen kanssaan suojaamattomassa sukupuoliyhteydessä.

Yhdyntä päättyi, kun uhri heräsi ja ymmärsi mitä tapahtuu. Nainen poistui tilanteesta heti. Oikeuden mukaan mies syyllistyi raiskaukseen.

Mies otti uhrista myös useita kuvia digikameralla, kun nainen nukkui osittain ilman vaatteita. Tämän vuoksi mies tuomittiin salakatselusta.

Uhri ei kyennyt puolustautumaan

Oikeuden mukaan teossa täyttyi raiskauksen tunnusmerkistö, koska mies käytti hyväkseen naisen tiedottomuuden tilaa. Uhri oli tilansa vuoksi kykenemätön puolustamaan itseään.

Oikeuden mukaan tiedottomuudella tarkoitetaan tilaa, jossa uhri on esimerkiksi tajuton tai tiedoton esimerkiksi alkoholista tai lääkkeistä johtuen tai jos hän on syvässä unessa.

Käräjäoikeus totesi tuomiossaan, että nukkuvaan kohdistuvassa raiskauksessa teon loukkaavuus johtuu keskeisesti siitä, että uhri ei ole voinut mitenkään reagoida sukupuolisen itsemäärämisoikeutensa loukkaamiseen.

Oikeuden mukaan teko voi olla raiskaus, vaikka tekijä ei käyttäisi lainkaan väkivaltaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja