Taifuuni iskee Kiinaan alkuviikosta – Japanissa luvassa trooppinen myrsky Tokion olympialaisten aikaan

4:41
Katso video: Uhkaavatko rankkasateet Tokion olympialaisia? Meteorologi näyttää, kuinka sään ääri-ilmiöt etenevät Aasiassa.

Kiinan suurkaupunki Shanghaissa eletään kriittisiä hetkiä taifuunin rantauduttua itäiseen Kiinaan.

Shanghaissa on peruutettu lentoja, keskeytetty junaliikennettä ja suljettu yrityksiä myrskytuhojen vuoksi.

Toimenpiteillä yritetään vähentää kuolematapauksia ja taloudellisia menetyksiä. Shanghaissa asuu noin 26 miljoonaa ihmistä.

Taifuunin tuomat sateet saattavat yltää jopa Keski-Kiinaan saakka, jossa vasta yritetään selviytyä edellisen myrskyn aiheuttamista tuhoista.

– Taifuuni on rantautunut Shanghaihin tänään aamulla Suomen aikaan Itä-Kiinan rannikolle. Ihmisten toivotaan pysyvän kotona. Vettä on tullut paljon. Jos normaalina heinäkuuna sadetta tulee 150 milliä, niin tästä taifuunista vettä voi tulla 300 milliä keskiviikkoaamuun mennessä, Forecan meteorologi Markus Mäntykangas kertoo MTV Livessä.

– Tulvia voi esiintyä laajoilla alueilla. Tuuli on myös hyvin voimakas. Keskituulet ovat yli 30 metriä sekunnissa, kun hirmumyrskyn raja on 33 metriä sekunnissa.

Mäntykankaan mukaan taifuuni jatkaa heikentyneenä pääkaupunkiin Pekingiin.

Myös Japanissa Tokiossa on valmistatuduttu Tyyneltämereltä tulevaan myskyyn.

Tämä herättää kysymyksen, voisiko rankkasateilla olla merkitystä meneillään oleviin olympialaisiin.

– Japanissa on trooppinen matalapaine ja myrsky lähestyy Tokiota. Se tarkoittaa, että tuulet ovat yli 20 metriä sekunnissa, mutta ne ovat taifuunia lievempiä. Trooppinen myrsky rantautuu tiistaina ja keskiviikkona Etelä-Japaniin. Myrsky tulee Itä-Japaniin myöhäisemmässä vaiheessa, Mäntykangas sanoo.

– Tokio saa tästä osansa. Kaupungissa on hyvin kostea, kuuma sää. Vettä voi tulla koko kuukauden edestä muutaman päivän aikana. Sade osuu etenkin Japanin vuoristoihin.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja