Tabletin avulla pelaaminen sujuu iäkkäiltäkin

Iäkkäät pelurit 1:42

Tietokonepelit eivät suinkaan ole vain nuorten juttu. Tämän todistavat Kampin palvelutalossa innokkaasti tietokoneita näpräävät ikäihmiset.

Tietotekniikkaa ikäihmisille opettavan Enter ry:n järjestämässä tapahtumassa palvelutalon asiakkaille esitellään senioreille sopivia tietokonepelejä.

- Kyllä nämä sopivat ihan kaikenikäisille. Koordinaatiotahan näissä kysytään aika paljon joka pelissä. Ja tietysti päätä siinä mukana. On sanaristikkoa ja muuta, niin kyllä siinä tavallaan on helpompi pelata koneen kanssa kuin ostaa kaupasta lehtiä ja käyttää kyniä, sanoo tikanheittopeliä taitavasti pelaava Jorma Härkönen.

Tietokonepeleistä voikin olla merkittävää hyötyä vanhuksille. SenioriVerkko-projektin koordinaattorin Satu Veltheimin mukaan oikeanlaisilla peleillä voidaan jumpata muun muassa muistia ja koordinaatiota.

- Jos on esimerkiksi pikkaisen muistihäiriötä olemassa, niin niiden avulla voi kehittää muistiaan. Niiden avulla voi myös jopa hieman arvioida sitä, että missä tilassa se muisti on, Veltheim sanoo.

Liian helppoa ei saa olla

Tablet-tietokoneet ovat tehneet tietotekniikan käyttämisestä helpompaa niin lapsille kuin vanhuksillekin.

- Ne soveltuvat senioreille erittäin hyvin. Olemme huomanneet, että he ottavat vain sen tablet-laitteen käteensä ja alkavat toimia. Se on niin yksinkertainen. Siitä puuttuu se hiirellä häsääminen ja koordinaatio. Tablet-laitteella voi vain koskettaa pintaa ja tehdä asioita. Se on hyvin loogista. Kaikki osaavat vetää, painaa ja pyörittää. Voi piirtää, maalata, tehdä palapelejä, sillä on ihan oikeastaan rajattomat mahdollisuudet, Veltheim kuvailee.

Samaa vakuuttaa myös tablet-tietokoneella Memorise-peliä pelaava Mirjam Petrow.

- Kosketusnäyttöä on helppo käyttää.

Mutta liian helppoa pelaaminen ei kuitenkaan saa hänen mielestään olla.

- Sen pitää vaatia älykkyyttä. Ja sellaista, että pitää seurata koko aika. Ei se, että on liian helppo, niin ei se ole mitään

 

 

Lue myös:

    Uusimmat