Syötkö liian vähän vihanneksia? 5 keinoa tilanteen muuttamiseksi

Tutkimukset yhdistävät runsaasti hedelmiä ja vihanneksia sisältävät ruokavaliot muun muassa pienempään sydänsairauksien riskiin, mutta monikaan ei saa päivittäin tarvitsemaansa annosta näitä terveellisiä herkkuja.

Hedelmistä ja vihanneksista on paljon iloa niin mielelle kuin kehollekin. Kun aterioihin sisällyttää tarpeeksi hedelmiä ja vihanneksia, putoaa painokin todennäköisemmin. Lisäksi ruokavaliosta saa tällöin runsaasti kuituja, ravintoaineita ja antioksidantteja. Jos hevi-osaston tuotteiden päivittäismäärät tuntuvat kuitenkin vaikeilta saavuttaa, kokeile seuraavia vinkkejä.

1. Proteiinien päälle ruskistettuja vihanneksia

Sen sijaan, että tekisit kalan, lihan tai kanan seuraksi kaloripitoista kastiketta, ruskista niiden päälle vihanneksia, kuten paprikaa, sipuleita ja tomaatteja. Saat niistä paljon makua ja ravintoaineita annokseesi ilman turhia kaloreita.

2. Korvaa hiilihydraatteja vihanneksia

Tee hiilareistasi kevyempiä vähähiilihydraattisten vihannesten avulla. Jos rakastat esimerkiksi voilla maustettua perunamuusia, mutta haluat karsia kaloreista, korvaa osa perunoista vihanneksilla, esimerkiksi parsakaalilla. Kalorit vähentyvät ja saat lisää antioksidantteja. Myös pastaruoista voi vähentää hiilihydraatteja korvaamalla yksinkertaisesti osan pastasta vihanneksilla.

3. Lisää ruokiisi pinaattia

Lisää pinaattia keittoihin, pataruokiin ja muhennoksiin. Ruoka ei juuri muutu ja lisäkaloreita tulee hädin tuskin nimeksikään, mutta olosi on kylläisempi pienemmällä ruokamäärällä.

4. Mausta vihanneksesi

Jos syöt aina vihannekset yksinkertaisesti höyrytettynä, ei ole ihmekään, jos kyllästyt. Lisää niihin hieman oliiviöljyä sekä jotain vahvaa, vähäkalorista maustetta, kuten valkosipulia. Näin huomaat, että vähäkalorisen ei todellakaan tarvitse maistua tylsältä.

5. Kokeile vihreitä soijapapuja

Edamame-pavut eli vihreät soijapavut kannattaa ehdottomasti lisätä ruokavalioon, sillä niissä on paljon proteiineja ja kuitua. Lisää papuja salaatteihin, patoihin, keittoihin ja wokkeihin, ja tulet syöneeksi niitä liki huomaamatta.


(MTV3)

Lähde: Eating Well

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja